Een gezin fietst over een fietspad bij een dijk.

Uw overzicht

Werk en inkomen

Wettelijk minimumloon

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen per 1 juli 2014.

Aanpassing uitkeringsbedragen

Op 1 juli 2014 wijzigen de meeste socialezekerheidsuitkeringen, zoals de AOW, WW en de Wajong. Deze uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon.

Veranderingen kinderbijslag

Per 1 juli 2014 vervallen enkele voorwaarden voor kinderbijslag voor kinderen van 15, 16 en 17 jaar. Verder wordt de hoogte van de kinderbijslag niet aangepast aan de prijsindex.

Wonen

Huurverhoging in 2014

Huurders kunnen in 2014 te maken krijgen met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Op de huurverhogingscheck kunt u controleren of het huurverhogingsvoorstel binnen de wettelijke grenzen ligt.

Nationale hypotheekgarantie aangepast

Op 1 juli 2014 gaat het grensbedrag bij aankoop van een woning met  Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omlaag naar € 265.000.

Consumentenzaken

Klanten pandhuizen beter beschermd

Per 1 juli 2014 gelden er strengere regels voor pandhuizen. Er komt een maximaal rentepercentage en pandhuizen moeten hun klanten beter informeren.

Seniorenkeuring Klein Vaarbewijs

Per 1 juli 2014 komt een einde aan de seniorenkeuring voor het Klein Vaarbewijs voor de pleziervaart.

Remigratieregeling

Vanaf 1 juli 2014 vervalt de eenmalige uitkering voor verhuiskosten als u remigreert (teruggaat naar uw land van herkomst). De voorwaarden om een remigratie-uitkering te krijgen, wijzigen ook.

Ondernemen

Nieuwe pachtprijzen 2014 voor landbouwgrond

Per 1 juli 2014 gelden nieuwe pachtprijzen. Nederland heeft 14 pachtprijsgebieden voor akkerbouw- en grasland. De pachtprijzen zijn gebaseerd op bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in een regio.

Uitbreiding registatie VOG's door gastouderbureau

Vanaf 1 juli 2014 moeten gastouderbureaus hun administratie uitbreiden. Zij moeten ook de afschriften opnemen van VOG’s van vrijwilligers, stagiaires en de huisgenoten van gastouders.

Tijdelijke premiekorting voor werkgevers

Werkgevers kunnen vanaf 1 juli 2014 premiekorting of premievrijstelling voor werknemersverzekeringen ontvangen als ze een werkloze jongere in dienst nemen. Voorwaarde is dat de jongere tussen 18 en 26 jaar is en een WW- of bijstandsuitkering heeft. Daarnaast gelden er nog andere voorwaarden.

Subsidie voor energiebesparing voor verhuurders

Verhuurders van socialehuurwoningen kunnen vanaf 1 juli 2014 subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Er is € 400 miljoen subsidie beschikbaar om huurwoningen energiezuiniger te maken.

Boordcomputer voor taxi's verplicht

Vanaf 1 juli 2014 moet elke straattaxi een boordcomputer voor taxi's (BCT) hebben. Die registreert elke taxirit en de arbeidstijden. Zo kan de overheid taxibedrijven beter controleren.

Rechtspraak

Wijzigen geslachtsaanduiding in geboorte-akte

Vanaf 1 juli 2014 kunnen transgenders hun geslachtsaanduiding eenvoudig laten wijzigen in officiële documenten. Zij hoeven dan niet langer een operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te ondergaan om dit te kunnen doen.

Sneller fouilleren bij plotselinge gebeurtenis

Vanaf 1 juli 2014 kan de politie bij een plotselinge gebeurtenis sneller fouilleren om de openbare orde te handhaven. Bijvoorbeeld bij een stevige vechtpartij voor een discotheek. Of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation.

Nederlandse strafwet in het buitenland

Wordt een Nederlander in het buitenland slachtoffer van een ernstig misdrijf? Dan kan de Nederlandse strafwet worden ingezet. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie mogen de daders dan opsporen en vervolgen. Vanaf 1 juli 2014 geldt de Nederlandse strafwet vaker in het buitenland.

Onderwijs

Passend onderwijs van start

Scholen moeten vanaf het schooljaar 2014-2015 een passende onderwijsplek bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit heet zorgplicht. Met passend onderwijs kunnen zo veel mogelijk leerlingen regulier onderwijs volgen.

Verantwoordelijk ministerie

De Rijksoverheid. Voor Nederland.