Website voor juristen

De top 50 van de Nederlandse advocatuur

Top-50-2Het gaat niet goed met de topadvocatuur, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Mr. uitvoert onder de grootste advocatenkantoren van Nederland. De terugloop van het aantal advocaten bij de top 50-kantoren, die we vorig jaar constateerden, zet door. Sinds de crisis is de advocatuur er nog niet zo slecht aan toe geweest.

Aanvankelijk wist de beroepsgroep zich redelijk staande te houden in de economisch barre tijden. Maar dat is voorbij. Vorig jaar namen we voor het eerst een noemenswaardige daling (1,5%) in het aantal advocaten bij de topkantoren waar. Die neergang zet behoorlijk door. Op 1 januari 2015 werkten er 4325 advocaten bij de 50 grootste kantoren. Vorig jaar waren dat er nog 4443. Het gaat dus om een daling van 2,7%. In vergelijking met begin 2013 is het aantal advocaten zelfs met 4% afgenomen.

Het grootste advocatenkantoor van Nederland is De Brauw Blackstone Westbroek. Het kantoor voert voor het vierde jaar op rij de ranglijst aan. Met 287 advocaten behaalt het kantoor een stijging van 5%. De Brauw neemt daarmee een grote voorsprong op de nummer twee, NautaDutilh (256 advocaten). Een paar jaar geleden gingen deze kantoren nog aardig gelijk op, maar dat is verleden tijd. Stabiel is Loyens & Loeff. Dat kantoor is zo goed als gelijk gebleven qua omvang en behaalt daarmee de derde positie.

De top 10 als geheel laat een kleine toename zien (1%): van 1904 naar 1925 advocaten. Percentueel gezien is Houthoff Buruma met een stijging van ruim 6% de grootste stijger in deze categorie. Een andere grote groeier is Van Doorne, dat met 131 advocaten CMS weet te verstoten van plaats 8. Door een daling van 5% presteert CMS het slechtst van de tien grootste kantoren.

SRK is de grootste groeier van dit jaar met een toename van maar liefst 19% (van 43 naar 51 advocaten). SRK heeft nadrukkelijk de aanval gekozen door verzekerden de mogelijkheid te geven eigen advocaten te nemen en wil daarmee het grootste advocatenkantoor voor particulieren worden.

Groei zien we verder nog bij Lexence (+11%) en HVG (+11%). Voor de rest gebeurt er weinig positiefs. Bij een groot deel van de kantoren zien we achteruitgang. De grootste verliezer is Boekel De Nerée dat van 101 naar 79 advocaten gaat, een afname van bijna 22%. Het Zuidas-kantoor zakt daarmee van positie 12 naar 19. Begin december maakte Boekel bekend dat het ingrijpend gaat reorganiseren. Met een afslanking van de organisatie, een nieuwe beloningsstructuur en de aanstelling van een CEO hoopt het kantoor opgewassen te zijn tegen de veranderende markt en de druk op de tarieven.

Er zijn nog twee opvallende dalers, te weten JPR en Poelmann van den Broek. Beide kantoren zien hun aantal advocaten teruglopen met 20% en zakken daardoor allebei zeven plaatsen. JPR geeft aan dat het nu echt tijd werd om keuzes te maken. JPR bedoelt daarmee kiezen voor medewerkers die echt toegevoegde waarde bieden en kunnen dienen als commercieel verlengstuk van het kantoor. Poelmann van den Broek zit al een aantal jaren in een neerwaartse spiraal. In 2010 had het kantoor 61 advocaten. Nu zijn dat er nog maar 37. Poelmann van den Broek liet weten hierop niet te willen reageren .
Andere kantoren waar klappen zijn gevallen: Norton Rose Fulbright (-14%), Deterink (-11%), Van Iersel Luchtman (-10%), Baker & McKenzie (-10%) en Freshfields Bruckhaus Deringer (-10%). Baker & McKenzie neemt in omvang steeds verder af. In 2008 had het kantoor 115 advocaten, nu zijn dat er nog maar 82. Een afname van maar liefst 30%. Managing partner Mike Jansen maakt zich echter niet druk. Hij legt uit dat dit het gevolg is van een ‘refocus’. Dit jaar verwacht Jansen weer een significante groep fee earners te verwelkomen.

In 2012 verscheen Hogan Lovells voor het laatst in de lijst. Nu is het kantoor weer terug op plek 49, die wordt gedeeld met Wijn & Stael. Vier kantoren die vorig jaar nog een plekje in de lijst wisten te bemachtigden, verdwenen met een gemiddelde daling van 8% van het toneel: Ten Holter/Noordam, La Gro, PlasBossinade en Pot Jonker.

Opvallend is dat het aantal kantoren dat qua omvang gelijk blijft toeneemt. In 2012 waren dat er drie, vorig jaar vijf en dit jaar zeven: Dirkzwager, Simmons & Simmons, Bird & Bird, Holla, Linklaters, Eversheds en Ekelmans & Meijer.

Klik hier voor het Top 50-overzicht.

Het volledige artikel is te lezen in het januarinummer dat aanstaande vrijdag 30 januari verschijnt.

Reacties  

# Julius Scholten 28-01-2015 09:37
Soms betekent een afname aan de ene zijde een toename aan de andere zijde. We hebben ( voor wie dat allemaal volgen bron ING) ook gezien dat er veel nieuwe boetiekkantoren en ZZP advocaten van start zijn gegaan in 2014. Deze kantoren weten vaak dat ze als kleine flexibele kantoren op een andere manier de kost moeten verdienen. Soms alleen maar vaak ook samen met anderen. Tijdens Advocatenbladlive in Utrecht werd daar door diverse sprekers op gewezen. Steeds meer kantoren befrijpen dat de impact op de markt gepaard gaat met zowel technische als sociale innovatie. En zolang er geen afname van kwaliteit gaande is en de klant goed en in sommige gevallen beter dan voorheen wordt geholpen is er aan die zijde niet minder maar veel meer keuze bijgekomen. En slimme advocaten en kantoren spelen daar op in.
Antwoorden

Plaats reactie

Reacties worden eerst door de webmeester van Mr. gecontroleerd alvorens deze geplaatst worden. Anonieme reacties worden niet geplaatst.
Commentaren op artikelen op de website en op commentaren van anderen dienen inhoudelijk te zijn en een constructieve bijdrage te leveren aan een discussie. Aanstootgevende commentaren kunnen door onze moderator verwijderd worden.


Beveiligingscode
Vernieuwen