Maatschappelijk verantwoorde juridische informatie!?

Maatschappelijk verantwoorde juridische informatie!?

Juridische informatie wordt steeds duurder. Dat geldt voor informatie op papier, maar vreemd genoeg ook als juridische informatie digitaal wordt geleverd. Met name dat laatste doet de wenkbrauwen fronsen. Immers, als een jurist een digitaal tijdschrift aanschaft, hoeft dat niet gedrukt te worden—het kan met een druk op de knop geleverd worden.

Hoge prijzen worden nog geslikt
Veel juristen slikken de steeds hogere prijzen. Ze moeten wel. Voor hun dagelijkse werk is actuele en correcte informatie immers van groot belang, dus een abonnement opzeggen, dat doe je niet zomaar. Toch hoor ik in de wandelgangen regelmatig klaagzangen over de prijzen van juridische informatie en hier en daar wordt toch een abonnement opgezegd in de hoop dat het niet ten koste zal gaan van de kwaliteit van de werkzaamheden.

Vooral kleinere kantoren dupe van hoge prijzen
Dat vooral de kwaliteit van de minder draagkrachtige juristen onder dat opzeggen kan gaan lijden, lijkt bijna onvermijdelijk. Zij zullen immers eerder in de onder druk staande informatiebudgetten moeten gaan snijden dan bijvoorbeeld de top 50 van de advocatuur. En dan hoor ik de Advocatenorde alweer roepen dat de kleine kantoren een gevaar zijn voor de kwaliteit van de advocatuur. Alsof dat toch vooral aan die kleine kantoren zelf ligt.

Juridische informatie uitsluitend digitaal
Het geschetste probleem is op te lossen door juridische informatie alleen nog maar digitaal te leveren. En niet tegen een hogere prijs, maar tegen een substantieel lagere prijs. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Als ik bij Bol.com de digitale editie koop van Het puttertje van Donna Tartt dan is die zo'n 30 procent goedkoper dan het papieren exemplaar. En de laatste cd van Radiohead is ook een derde goedkoper als ik deze online koop via iTunes. Waarom zou dat anders zijn in de juridische wereld? En ja, dan moet elke jurist wel digitaal, dat is waar, maar dat wordt met de dag een kleiner probleem. De aan het papier gehechte juristen zijn inmiddels in de minderheid. Daarbij komt dat een printer altijd uitkomst kan bieden, mocht daaraan behoefte zijn. Bovendien zal een lagere prijs een mooi lokkertje zijn om definitief afscheid te nemen van het papier.

Pay per document
En als alle juridische informatie dan toch digitaal geleverd wordt, dan kan gelijk pay per document (ppd) gelanceerd worden. In de muziekwereld hebben iTunes en Spotify ons geleerd dat albums nog steeds grote belangstelling genieten, maar dat het door de digitalisering mogelijk en eenvoudig is ook dat ene mooie nummer van die band te downloaden, die normaal gesproken muziek maakt waar je weinig opgewonden van raakt. Zo zou ik in de digitale juridische uitgeefwereld altijd een abonnement nemen op Computerrecht, Privacy & Informatie en het Tijdschrift voor Internetrecht, maar zou ik middels ppd ook graag even een artikel aanschaffen over de elektronische koopakte dat is gepubliceerd in bijvoorbeeld Juridische Berichten voor het Notariaat.

Maatschappelijk verantwoord juridisch ondernemen
Met de volledige digitalisering wordt dus niet alleen de prijs lager, maar komt er makkelijk meer juridische informatie beschikbaar voor een grotere groep geïnteresseerden. Het juridische informatiespeelveld zal hiermee gelijker worden en daar kan niemand tegen zijn, lijkt me. In feite wordt alle juridische informatie net zo toegankelijk voor de eenpitter als voor de grote jongens en meisjes op de Zuidas, hoewel het budget van de laatsten natuurlijk altijd groter zal blijven. Het zou naar mijn mening getuigen van een prachtig staaltje maatschappelijk verantwoord juridisch ondernemen als de uitgevers binnen afzienbare tijd deze voorgestelde stappen zouden zetten.