Box-zaak: Stibbe procedeert tegen OM over verschoningsrecht

Box-zaak: Stibbe procedeert tegen OM over verschoningsrecht

In maart 2015 viel de FIOD binnen bij het kantoor van vermogensbeheerder Box Consultants in Waalre. Het was menens, besefte Box meteen. Het stapte naar Stibbe, dat een team advocaten op de zaak zette. Onder hen Daan Doorenbos, tevens hoogleraar ondernemingsstrafrecht. Eén van de eerste dingen die hij deed, was accountant BDO opdracht geven om mogelijke gevoelige transacties in kaart te brengen.
Het is een bekende constructie in fraudezaken. Omdat Doorenbos de accountant aanstuurt (en niet Box zelf), krijgt het BDO-onderzoek dezelfde status als alle communicatie tussen advocaat en cliënt: vertrouwelijk en niet toegankelijk voor Justitie. Dit is niet onomstreden. Volgens het OM maken advocaten regelmatig misbruik van hun beroepsgeheim door gevoelige bedrijfscommunicatie of -administratie via hun kantoor te laten verlopen. De advocatuur is het daar niet mee eens.
Meer dan tweehonderd keer verklaarden medewerkers van FIOD, OM en Belastingdienst inmiddels bij de rechtbank dat zij "niet meer weten" of zich "niet herinneren" hoe zij zijn omgegaan met vertrouwelijke advocatenmails. Het gebrekkige geheugen van de getuigen heeft niet kunnen voorkomen dat de strafzaak tegen Box Consultants is gekanteld. Uit processtukken blijkt dat landsadvocaat Pels Rijcken de schendingen heeft toegegeven. Stibbe spant een kort geding aan tegen het OM en de Staat — en diende een tuchtklacht in tegen de landsadvocaat.