Advocaten   Persoonsgegevens   Gebruik van certificaten

Den Haag, 5 september 2011

Update DigiNotar-problemen en gebruik certificaten

De afgelopen dagen is het bedrijf DigiNotar voortdurend in de publiciteit geweest omdat er elektronisch is ingebroken. Daarbij zijn frauduleuze certificaten in omloop gekomen. Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft daarom vrijdagnacht het vertrouwen in de certificaten van DigiNotar opgezegd. De overheid zal overstappen op andere certificaten.

Ook de Nederlandse Orde van Advocaten heeft vanmorgen besloten het vertrouwen in DigiNotar op te zeggen. Dit betekent dat de Orde u vraagt om vanaf nu uw certificaat niet meer te gebruiken om toegang te krijgen tot de digitale rol of beveiligde websites van de Orde.

Wat betekent dit concreet voor u?

DigiNotar verzorgt naast de beveiligde toegang tot bijvoorbeeld de Belastingdienst via persoonlijke DigiD's ook de beveiligde toegang tot een aantal websites voor de advocatuur. Dat gebeurt via de u bekende certificaten voor advocaten(kantoren).

Om die reden heeft de Nederlandse Orde van Advocaten de afgelopen dagen voortdurend overleg gevoerd met het crisisteam van de overheid en alle andere betrokken partijen over de ontstane situatie. Er is een inventarisatie gemaakt van de mogelijke gevolgen voor de advocatuur. Het betreft naast mogelijke problemen bij de toegang tot de digitale rol ook hinder bij het doorgeven van nummers voor nummerherkenning, de registratie van rechtsgebieden, de toegang tot het afgeschermde ledennet van de Orde (Balienet) voor bijvoorbeeld de eigen opleidingsgegevens  en de toetsing van nieuwe kantoren (entreetoets).

Op dit moment zijn alle (mogelijke) problemen in kaart gebracht en wordt in gezamenlijkheid naarstig naar een oplossing gezocht. Omdat u in uw dagelijkse werkzaamheden mogelijk ook hinder van deze situatie ondervindt, bijvoorbeeld doordat u geen toegang tot de digitale rol kunt krijgen, zijn afspraken gemaakt met het ministerie van Veiligheid en Justitie en met de Raad voor de Rechtspraak.

In onderling overleg is afgesproken dat de rechtspraak coulant zal omgaan met eventuele problemen die ontstaan bij de aanlevering van stukken als gevolg van het niet functioneren van het digitale verkeer. De juridische gevolgen van termijnoverschrijding zullen in individuele zaken uiteindelijk ter beoordeling aan de rechter worden gelaten.

Wat moet u doen?

De digitale rol: In overleg met de centrale overheid en de Raad voor de Rechtspraak adviseren wij u uw certificaat niet meer te gebruiken om toegang te krijgen tot beveiligde sites. Het is nu helaas niet met zekerheid vast te stellen of de beveiliging voldoende is gewaarborgd. Wij adviseren u daarom om alle zaken die u normaliter via het digitale loket van de rechtspraak (de rol) regelt, vanaf nu schriftelijk (of met de fax) af te handelen. De griffies van de rechtbanken zijn hierover door de Raad voor de Rechtspraak geïnformeerd.  Als hierbij problemen ontstaan, kunt u terecht bij de betreffende griffie.

Nummerherkenning: Tot nader orde verzoeken wij u geen nummers meer door te geven via de speciale website nummerherkenning omdat dit alleen kan met behulp van een certificaat. De nummers kunnen niet schriftelijk (of per fax of email) worden doorgegeven. Op het moment dat een gegarandeerd veilige digitale oplossing is gevonden, krijgt u daarover bericht.

Entreetoets nieuwe kantoren: Als u een nieuw kantoor start, zult u vanaf nu geen digitale uitnodiging meer ontvangen om de entreetoets via een beveiligde website in te vullen. U ontvangt vanaf nu een pdf-bestand dat schriftelijk of per email naar de Raad van Toezicht dient te worden gezonden.

Rechtsgebieden doorgeven/wijzigen: De registratie van rechtsgebieden kunt u vanaf nu niet meer zelf met behulp van uw certificaat doen. Wilt u toch wijzigingen doorgeven dan kan dat via de helpdesk van de Nederlandse Orde van Advocaten op onderstaand mailadres.

Vragen?

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd om uw dagelijkse werkzaamheden te kunnen verrichten. U kunt ervan uitgaan dat de problemen met DigiNotar onze volledige aandacht hebben en wij hopen op korte termijn een definitieve oplossing aan u te kunnen melden.

De Nederlandse Orde van Advocaten zal u de komende dagen zo goed mogelijk op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Zodra er een oplossing is gevonden, hoort u dat uiteraard onmiddellijk van ons.

Voor vragen kunt u terecht bij onze helpdesk op helpdesk@advocatenorde.nl of 070-335 35 54. Voor vragen over de digitale rol kunt u terecht bij de betreffende griffie.