Werkwijze met betrekking tot roljournalen handel en familie  

's-Gravenhage  , 8-9-2011 

In verband met de problemen met de veiligheidscertificaten van Diginotar is het Digitale Loket Rechtspraak gesloten. Daarmee zijn de verschillende roljournalen buiten gebruik.

Tot heropening van het Digitale Loket Rechtspraak is de volgende werkwijze aanbevolen voor zowel de handelsrol als de familierol. 

Aanbevelingen:
 
1.   Alle rolberichten moeten worden gedaan in handelszaken met de hier bijgevoegde B-formulieren* of in familiezaken bij brief.
2.   Het indienen van processtukken geschiedt voor handelszaken op de gebruikelijke wijze en voor familiezaken met een begeleidende brief.
3.   Advocaten die beschikken over een postvak bij de rechtbank in hun eigen arrondissement ontvangen de volledige handelsrol en/of familierol. Alle advocaten zonder postvak (van binnen en buiten het arrondissement) kunnen daags na de roldatum telefonisch informatie inwinnen bij de griffies omtrent de rolhandelingen. Advocaten in familiezaken in die rechtbanken waar geen sprake is van een wekelijkse rol kunnen eveneens contact opnemen met de griffie om informatie te krijgen over lopende zaken.

*Met betrekking tot de B-formulieren is de Rechtspraak teruggevallen op de oude formulieren. Het formulier B is het begeleidend schrijven en daaraan dient toegevoegd te worden één van de formulieren B1 tot en met B8.

DocumentFormulier B   - begeleidend schrijven
Formulier B1 - aanbrengen nieuwe zaak
Formulier B2 - stellen/wijzigen/onttrekken advocaat
Formulier B3 - voor conclusie / akte
Formulier B4 - verzoek tot termijnverlenging
Formulier B5 - opgave verhinderdata/wijziging ambtshalve bepaalde zitting
Formulier B6 - verzoek doorhalen / opbrengen doorgehaalde zaak Formulier B7 - verzoek nadere conclusie / vonnis
Formulier B8 - inzending stukken