Skip Navigation Links
Hoge Raad der Nederlanden
Nieuws
Over de Hoge Raad
Organisatie
Raad
Parket
Bedrijfsvoering
Organogram Bedrijfsvoering
Organogram
Nevenfuncties
Cassatierechtspraak
Belastingrecht
In beroep in belastingzaken
Burgerlijk recht
Strafrecht
Bijzondere taken HR en PG
Klachtenregeling
Aanpassingswet modernisering rechterlijke organisatie
Wet organisatie en bestuur gerechten
Ambtsmisdrijven en ambtsovertredingen
Schorsing en ontslag rechters
Adviserende taak
Cassatie in het belang der wet
Internationaal
Publicaties
Geschiedenis van de Hoge Raad
Gebouwen en exposities
Architectuur
Huisvesting
Kunst en verzamelingen
Werken bij
De functie wetenschappelijk medewerker
Aruba Curaçao Sint Maarten en Bonaire Saba en Sint Eustatius
Reglementen
Bijzonder reglement
Model aanbiedingsbrief
Procesreglement van de strafkamer van de Hoge Raad
Reglement van inwendige dienst
Wrakingsprotocol Hoge Raad der Nederlanden
Rolreglement van de civiele kamer
Klachtenregeling van het parket van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden
Reglement rekestzaken van de civiele kamer van de Hoge Raad der Nederlanden
Klachtenregeling van de Hoge Raad der Nederlanden
Wetenschappelijk bureau
Besloten gedeelte
Carrièreperspectief
Barend Barentsen
Hester Watterdorf
Jan Spaans
Mr. J.W. van der Berge
Sjoerd Douma
Tijs Kooijmans
WB'ers aan het woord
Een dag op het werk van een civiele WB'er
Een dag op het werk van een fiscale WB'er die voor de raad werkt
Een dag op het werk van een WB'er in de strafsectie
Publicaties
Educatie
Vacatures
Contact
Supreme court of the Netherlands
Outline of the Dutch judicial system
The managerial and operational tasks related to the Supreme Court
The managerial and operational tasks related to the judiciary in the Netherlands
Cassation: the main task of the Supreme Court
Selection and nomination of Supreme Court judges
Supreme Court chamber structure
How to cope with the growing caseload of the Supreme Court?
Statutory provisions introduced to promote the efficient disposal of appeals in cassation
Improving cassation procedure
The ban on constitutional review
The Procurator General of the Supreme Court
Disciplinary measures and complaints against judges
Summaries of some important rulings of the Supreme Court
Summary advisory opinion ABN AMRO case
Summary of the Court’s ruling of 13 July 2007 in ABN AMRO cases
Summary judgement in Guus K. case
Summary judgement in Kelly case
Summary judgement in Van A., supplier of chemicals to Irak case
Summary judgement on jurisdiction in genocide case Rwanda
Summary judgement in case of convictions for torture and warcrimes in Afghanistan
Veelgestelde vragen
Bezoekinformatie
Persinformatie
Persrichtlijn van de Hoge Raad
Toegang tot zittingen
Huisregels
Informatie voor studenten
Contact
Routebeschrijving

Tbs-kliniek aansprakelijk voor geweld tbs-er tegen werknemer 

Den Haag  , 11-11-2011 

Korte samenvatting van de uitspraak

Tegen de werknemer van een tbs-instelling is geweld gepleegd door een tbs-patiënt. De tbs-instelling is aansprakelijk voor het arbeidsongeval dat deze werknemer is overkomen. De tbs-instelling had in deze procedure moeten aantonen dat zij alle veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om de werknemer te beschermen tegen het gevaar dat inherent is aan het werken met een delict-gevaarlijke tbs-er. Dat heeft zij niet gedaan.

Achtergrond

Een werknemer was als socio-therapeut in loondienst werkzaam in een tbs-instelling. Tijdens zijn werkzaamheden is hij door een delict-gevaarlijke tbs-patiënt vastgepakt en meermalen met kracht geslagen, onder meer op zijn hoofd. De werknemer heeft hierdoor lichamelijk letsel opgelopen en is volledig arbeidsongeschikt verklaard. De werknemer heeft de tbs-instelling aansprakelijk gesteld voor het hem overkomen arbeidsongeval en schadevergoeding gevorderd.

Nadere informatie over aansprakelijkheid werkgever

Een werkgever is aansprakelijk voor een arbeidsongeval dat een werknemer in de uitoefening van zijn werk overkomt als de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen (art. 7:658 Burgerlijk Wetboek). De werkgever moet aantonen dat hij alle veiligheidsmaatregelen heeft getroffen die redelijkerwijs nodig zijn om schade als gevolg van een arbeidsongeval te voorkomen. Is de werkgever tekortgeschoten in zijn zorgplicht, dan moet hij de werknemer alle schade als gevolg van het arbeidsongeval vergoeden.

De Hoge Raad heeft eerder beslist dat een werkgever verplicht is te zorgen voor een behoorlijke verzekering voor schade die werknemers in de uitoefening van hun werk zouden kunnen lijden als gevolg van een verkeersongeval. Dat berust op goed werkgeverschap (art. 7:611 Burgerlijk Wetboek). De werkgever is dan verplicht tot vergoeding van het bedrag dat door zo'n verzekering zou zijn gedekt. In deze zaak speelt de vraag of die verzekeringsplicht ook geldt voor een tbs-instelling voor schade die het gevolg is van een door een tbs-patiënt tegen de werknemer gepleegd geweldsdelict.

De procedure bij kantonrechter en hof

De kantonrechter te Venlo heeft op 28 februari 2007 de vordering van de werknemer tot schadevergoeding afgewezen. Volgens de kantonrechter valt de tbs-instelling in dit geval geen verwijt te maken omdat niet voorzienbaar was dat de tbs-er gewelddadig zou worden.

In het door de werknemer ingestelde hoger beroep heeft het hof te Den Bosch op 6 juli 2010 (LJN BN0734) beslist dat de tbs-instelling aan haar zorgplicht heeft voldaan. De tbs-instelling is dus niet aansprakelijk (op grond van art. 7:658 BW) en hoeft geen volledige schadevergoeding te betalen.
Volgens het hof had de tbs-instelling wel een verzekering moeten hebben voor de risico's die de werknemers lopen voor geweldsdelicten van tbs-ers. De verzekeringsplicht die de Hoge Raad voor verkeersongevallen heeft aangenomen (op grond van art. 7:611 BW), zou volgens het hof ook voor deze gevallen moeten gelden.

De procedure bij de Hoge Raad

Tegen de uitspraak van het hof in Den Bosch van 6 juli 2010 hebben zowel de tbs-instelling als de werknemer cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.
De tbs-instelling (advocaat in cassatie: mr. R.A.A. Duk in Den Haag en behandelend advocaat: mr. S.F. Sagel in Amsterdam) stelt dat zij niet verplicht is te zorgen voor een verzekering van haar personeel tegen de risico's van geweldpleging door tbs-ers.
De werknemer (advocaat in cassatie: mr. E.H. van Staden Ten Brink in Den Haag) stelt dat de tbs-instelling haar zorgplicht wel heeft geschonden en alle schade als gevolg van het arbeidsongeval moet vergoeden.

De advocaat-generaal mr. J. Spier heeft op 12 augustus 2011 de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof te vernietigen.

Uitspraak van de Hoge Raad

Tegen de werknemer van een tbs-instelling is geweld gepleegd door een tbs-patiënt. Volgens de Hoge Raad is de tbs-instelling aansprakelijk voor het arbeidsongeval dat de werknemer is overkomen. De tbs-instelling had in deze procedure moeten aantonen dat zij alle veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om de werknemer te beschermen tegen het gevaar dat inherent is aan het werken met een delict-gevaarlijke tbs-er. Dat heeft zij niet gedaan. Daarom moet de tbs-instelling alle schade vergoeden. De uitspraak van het hof wordt vernietigd en het hof in Arnhem moet nog oordelen over de hoogte van de schadevergoeding.

De tbs-instelling is overigens niet verplicht te zorgen voor een verzekering tegen de risico's van geweldpleging door een tbs-er tegen een werknemer. Zo'n verzekeringsverplichting (op grond van art. 7:611 BW) geldt alleen bij verkeersongevallen die werknemers in hun werk overkomen. Hier gaat het om een ongeval op de werkplek. Dan gelden de regels over de zorgplicht van de werkgever (art. 7:658 BW).

Gevolgen van deze uitspraak

De aansprakelijkheid van de tbs-instelling voor het aan de werknemer overkomen arbeidsongeval staat vast. Het hof in Arnhem moet nog beslissen over de hoogte van de schadevergoeding die de werknemer krijgt.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 11 november 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde bindend.

Den Haag, 11 november 2011,
Mireille Beentjes, communicatieadviseur
tel 070-3611236

Uitspraken: BR5223