Valt voorhuwelijkse schuld binnen gemeenschap?

05-04-2012 | 0 reacties

Binnen de huwelijksgemeenschap vallen ook schulden. Geldt dit ook voor voorhuwelijkse schulden?

Stel een juridische vraag
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?




Bij het aangaan van een huwelijk ontstaat er een gemeenschap van goederen, tenzij je op huwelijkse voorwaarden trouwt. In de gemeenschap van goederen vallen ook alle schulden die beide partners hebben. Onder omstandigheden vallen bepaalde zaken niet in deze gemeenschap. Er wordt dan gesproken over verknochtheid van het goed. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ontslagvergoeding, letselschadevergoeding of schilderij dat al jaren in de familie is. Maar ook een schuld kan verknocht zijn.

Verknochte schulden?
In de wetsgeschiedenis is echter niet aangegeven wanneer er sprake is van een verknochte schuld. De lotsverbondenheid die ontstaat tijdens het huwelijk, en die ook de basis is voor partneralimentatie, brengt met zich mee dat er niet snel sprake zal zijn van een verknochte schuld.

Niet-verknochte schulden
Een schuld is in ieder geval niet verknocht, doordat de schuld is verzwegen voor de andere partner. Als de schuld is aangegaan door het zetten van een valse handtekening van de andere partner, valt de schuld evenmin buiten de gemeenschap. Ook voorhuwelijkse schulden zijn niet snel verknocht.

Van een verknochte schuld kan wel sprake zijn, indien de schuld is verbonden aan een goed dat aan de betreffende partner verknocht is. Ook wanneer één van de partners buiten medeweten van de ander, met vervalsing van diens handtekening, geld heeft geleend met als doel een derde te bevoordelen en de andere partner daarvan niet op de hoogte te stellen, is er sprake van een verknochte schuld.

In geval van een echtscheiding is het uiteindelijk de rechter die moet bepalen of een schuld verknocht is of niet.

Wil je meer weten over echtscheiding, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees meer: Nog niet gescheiden, wel een zwangere vriendin

Bron: Gerechtshof ’s-Gravenhage, 15 februari 2012, LJN BV9407 (o.a.)

juridische vraag stellen Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Auteursrecht JuroFoon

Het overnemen van artikelen is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van JuroFoon. Lees meer over de voorwaarden.