U bent nu hier:

Invoering van rookverbod in horeca kritisch geëvalueerd

De invoering van het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca is suboptimaal verlopen. Dat schrijft Michiel Wesseling, beleidsadviseur bij artsenfederatie KNMG in zijn proefschrift 'Gerechtvaardigdheid van interventies ter beïnvloeding van leefstijl' dat hij op 5 december 2012 aan de Vrije Universiteit verdedigt. Hij heeft een beoordelingsmodel ontwikkeld aan de hand waarvan de gerechtvaardigdheid van alle mogelijke leefstijlinterventies kan worden beoordeeld.

Casus wettelijk rookverbod in de horeca

De invoering van het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca kent een lange aanloop. Het rookvrij maken van de horeca is voorbereid door minister Hoogervorst (VVD) en werd ingevoerd door minister Klink (CDA). Uiteindelijk heeft minister Schippers (VVD) dit rookverbod weer versoepeld. De overheid heeft het wettelijk rookverbod in de horeca, in strijd met de afspraken hierover tussen minister Hoogervorst en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), versneld ingevoerd.

Kort voor de invoering van het wettelijk rookverbod werd de doelstelling van het verbod beperkt tot de bescherming van het personeel in de horeca tegen meeroken. Hierdoor worden horecabezoekers zelf juridisch niet beschermd tegen meeroken in de horeca. Wel profiteren zij mee van de bescherming van het personeel.

Door de versnelde invoering en de schending van de afspraken hierover is het draagvlak voor het rookverbod bij KHN en horecaondernemers onnodig verzwakt. Door de inperking van de doelstelling tot de bescherming van het personeel is een onduidelijke juridische situatie ontstaan. De vraag was immers of het rookverbod wel geldig was in horecagelegenheden (cafés) zonder personeel. Het gebrek aan draagvlak en de onduidelijke juridische situatie, zijn pijnlijk zichtbaar geworden in diverse rechtszaken van horecaondernemers tegen de overheid. Minister Schippers heeft, door kleine cafés zonder personeel van het wettelijk rookverbod uit te zonderen, voor de cafés juridische duidelijkheid gecreëerd. De wijze waarop zij deze versoepeling heeft ingevoerd, is echter ten koste gegaan van de handhaving van het wettelijk rookverbod in de horeca met personeel.

Proefschrift

De invoering van het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca is suboptimaal verlopen. Deze stelling wordt systematisch met argumenten onderbouwd in het proefschrift van Michiel Wesseling. Zijn promotieonderzoek heeft een model opgeleverd aan de hand waarvan de gerechtvaardigdheid van alle mogelijke leefstijlinterventies kan worden beoordeeld. Om de juistheid en praktische toepasbaarheid van het model te toetsen, is onder meer het wettelijk rookverbod in de horeca aan de hand van het model beoordeeld.

Met behulp van het model kunnen vragen worden beoordeeld zoals:

  • moet de leeftijd waarop jongeren sigaretten of alcohol mogen kopen, worden verhoogd naar 18 jaar?
  • moeten frisdrankautomaten in scholen worden verboden?
  • moet de fietshelm voor kinderen worden verplicht?
  • mogen zorgverzekeraars de premie voor rokers of mensen met obesitas verhogen?

Bij het proefschrift hoort een handig inlegvel dat overheden, bedrijven, instellingen, zorgverleners en burgers kunnen gebruiken bij het ontwerpen en evalueren van leefstijlinterventies.

Michiel Wesseling Michiel Wesseling

Zie ook:


Columns van Michiel Wesseling

Datum   Titel
08-10-2012 VVD en PvdA moeten ideologische veren afschudden in belang patiënt
29-11-2011 Investeren in diabeteszorg: dweilen met de kraan open?
04-04-2011 Is de traditionele organisatiestructuur van VWS nog houdbaar?
07-09-2010 Economie is verkeerde vertrekpunt voor bepalen toekomst AWBZ
04-02-2010 Icoonstatus speelt AWBZ parten

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Heeft u geen login en wilt u toch reageren op dit bericht?
Stuur dan een e-mail met uw reactie naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

In opleiding bij de patiënt

Hoe kunnen medische opleidingen beter aansluiten bij de zorgvraag van de patiënt? Laat u inspireren door bekende sprekers. Schrijf u in voor het symposium over zorg-vraaggericht opleiden op 19/12.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd