Volg ons op: , 28511 LinkedIn of

Kijk snel bij: Abonnementen Vacatures BB Magazine

Formule voor ontslagvergoeding ambtenaren

Ambtenaren krijgen hun eigen kantonrechtersformule. Op grond van twee uitspraken van de Centrale Raad van Beroep is te berekenen hoeveel geld ambtenaren die worden ontslagen wegens verstoorde arbeidsverhoudingen meekrijgen.

Werknemers in het bedrijfsleven hebben de kantonrechtersformule. Als zij ontslagen worden vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen die voornamelijk aan de werkgever te wijten zijn, wordt volgens deze formule de ‘ontbindingsvergoeding’ vastgesteld.  Voor ambtenaren in dezelfde situatie is er nu de CRvB-formule.

Verstoorde arbeidsverhoudingen
Deze Centrale Raad van Beroep-formule vloeit voort uit twee uitspraken die de Raad onlangs heeft gedaan, zo meldt Rechtspraak.nl. Bij het ontslag van ambtenaren kan de kantonrechtersformule niet worden gebruikt om een extra vergoeding te berekenen, omdat ambtenaren in de regel een hogere uitkering krijgen bij ontslag dan werknemers in het bedrijfsleven. In twee uitspraken heeft de Centrale Raad van Beroep eind februari een berekening vastgesteld waarmee ambtenaren wel een extra vergoeding kan worden gegeven bij verstoorde arbeidsverhoudingen.

Vermenigvuldigingsfactor
De formule voor de vergoeding is: het bruto maandsalaris (inclusief vakantiegeld) vermenigvuldigd met het aantal dienstjaren, gedeeld door twee. Afhankelijk van het aandeel dat de werkgever had in het ontstaan van de verstoorde arbeidsverhouding wordt die uitkomst vermenigvuldigd met 0,5, 0,75 of 1. Vermenigvuldigingsfactor 1 geldt wanneer de werkgever voor 80 tot 100 procent schuld draagt aan de inhoudbare situatie, 0,75 voor 65 tot 80 procent en 0,5 bij 51 tot 65 procent.

De uitspraken waarop de Centrale Raad van Beroep zich heeft gebaseerd zijn te vinden op Rechtspraak.nl, zaaknummer BZ2044 en zaaknummer LJN BZ2043.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Ter voorkoming van misverstanden minus 52% IB en zo neemt de overheid terug wat zij aan haar overtollige werkslaven heeft moeten geven.
Door Hans op
Met grote dank van het kabinet. Is er hier wel een scheiding der machten ? Nu kan ook de overheid voor een appel en een ei van zijn werknemers af. Reken maar na! 10 jaar gewerkt en een beetje twijfel wie wat heeft bijgedragen aan de verstoorde arbeidsrelatie (want dat is altijd wel schimmig en te verzinnen) dat levert het gigantische bedrag op van 10 jaar :2 x 5.000 euro x 50%= schrik niet 12,500 euro. Nee baas je bent een kanjer, ik hou van je, mag ik je tas dragen en je schoenen likken hahahaha. En na paar maanden bijstand. Uiteraard geldt voor de rechterlijke macht een baangarantie tot 70 jaar en doorbetaling van het loon tot na de reincarnatie.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Ik hoop deze formule nooit nodig te hebben!

Vacatures

Van onze partners

Recente bijdragen