U bent nu hier:

Alternatieve genezer hoeft geen btw te betalen

Een kinesiologe hoeft geen btw af te dragen, omdat haar zorgverlening van hetzelfde niveau is als die van een huisarts of fysiotherapeut . Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch, in een uitspraak die vorige week openbaar is geworden.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

De alternatieve genezer maakt in haar praktijk in Vlissingen gebruik van een therapeutische manier van werken, waarbij via spiertesten wordt bepaald waar, wanneer en waarom de balans in een lichaam verstoord is geraakt. Zij stelt de diagnose, zet het behandelplan op en voert behandelingen uit om de balans van het lichaam te herstellen.

Volgens de belastingdienst kwam de kinesiologe niet in aanmerking voor de btw-vrijstelling, die geldt voor de (para)medische beroepen. Daarop stapte zij naar de rechter, die haar in augustus 2012 in het gelijk stelde. De belastinginspecteur ging hiertegen in hoger beroep, maar heeft die zaak naar nu blijkt in juli verloren. Hoewel de bewegingsdeskundige niet is geregistreerd in het BIG-register voor zorgverleners, oordeelt het Hof dat zij beschikt over beroepskwalificaties die waarborgen dat haar zorg gelijkwaardig is aan het kwaliteitsniveau van de zorg die door huisartsen en fysiotherapeuten wordt verleend.

Het Hof wijst daarbij onder meer op haar opleidingsniveau en kwaliteitswaarborgen als lidmaatschap van beroepsorganisaties als de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT) die een klachtenprocedure kennen. Ook pleitte in haar voordeel dat artsen naar de kinesiologe doorverwijzen.

Mathijs Smit

Lees ook:


Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers


Laatste reacties:

    Pillen op eigen recept

    Reactie: 'De kwestie is niet of het verstandig is of niet om aan zelfvoorschrijven te "doen". Er kunnen beste ...'  »»
    Reacties: 1 reactie


    Dan maar kwaadaardig

    Reactie: 'Ik vind dit geen armoede. Hoewel het zuiver om geld gaat, is het idee van de man zo gek nog niet. Hi...'  »»
    Reacties: 1 reactie


    Wat ziet u?

    Reactie: 'broodzaksluiter of kappote knoop'     


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd