Advocaat hoefde aangifte niet uit te besteden

vrijdag 21 maart 2014 Asha Stuivenwold 41x gelezen

Een advocaat zonder fiscale deskundigheid had geen grove schuld aan het doen van een onjuiste aangifte, oordeelde Hof Arnhem-Leeuwarden. De inspecteur verweet hem dit wel, omdat hij de aangifte niet door een fiscaal specialist had laten invullen.

De inspecteur verweet een niet in het fiscale recht gespecialiseerde advocaat grove schuld voor de onjuist aangifte die hij had gedaan. De fiscus gaf aan dat de advocaat zich onvoldoende op de hoogte had gesteld van de fiscale wetgeving, en bovendien had nagelaten de aangifte door een fiscaal specialist te laten invullen. De advocaat had echter naar voren gebracht dat hij wel degelijk een accountant had geraadpleegd bij het indienen van de aangifte. Als een belastingplichtige zich liet bijstaan door een deskundige adviseur, was er volgens het hof geen aanleiding voor het stellen van de algemene eis dat hij zich ook zelf in de inhoudelijke aspecten van de toepasselijke belastingregelingen moest verdiepen. Ook de enkele omstandigheid dat het in deze gecompliceerde zaak voor de hand had gelegen om de aangifte volledig uit te besteden aan een deskundige adviseur, betekende niet dat bij de advocaat, door dit na te laten, sprake was van een zo grote, aan opzet grenzende mate van nalatigheid dat hem grove schuld kon worden verweten. De opgelegde boete moest worden vernietigd.

 

Wet: artikel 67e, eerste lid AWR

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 11 maart 2014 (gepubliceerd 14 maart 2014), ECLI:NL:GHARL:2014:2029

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

NIEUW! Tax Talks

  • Academisch niveau; vooraanstaande sprekers analyseren actuele ontwikkelingen
  • Flexibel; kijken waar en wanneer u maar wilt, geen reistijd, geen reiskosten
  • Interactief; uw vragen kunnen direct live in de uitzending behandeld worden
  • Permanente educatie; elke uitzending is goed voor één PE-uur
  • Tweewekelijks; blijf voortdurend op de hoogte van alle ontwikkelingen

 

 

Tax Talks is een tweewekelijks online videoprogramma van 1 tot 1,5 uur, waarin onder leiding van een gastheer/-vrouw een aantal specialisten actuele fiscale onderwerpen bespreekt. Elke uitzending heeft dezelfde opzet, met afwisselende gastsprekers en uiteenlopende onderwerpen, zodat u voortdurend van alle belangrijke fiscale ontwikkelingen op de hoogte blijft. Een ideale manier om bij te blijven op uw vakgebied en bovendien PE-uren te maken.

 

> Meer informatie

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2014 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.