Achteraf notulen opstellen leidt tot kwade trouw

vrijdag 28 maart 2014 Remco Latour 30x gelezen

Het presenteren van achteraf opgestelde notulen van een aandeelhoudersvergadering als notulen van een veel eerdere datum, komt neer op het verstrekken van onjuiste inlichtingen. Als dit gebeurt om belasting te besparen, zal al snel sprake zijn van kwade trouw.
Ann Larie Valentine/Flickr

Ann Larie Valentine/Flickr

In een zaak voor Rechtbank Gelderland stelde een bv dat haar vordering op een kleindochtermaatschappij was omgezet in een agioreserve. Dit was gebeurd om te voorkomen dat het concern in 2006 te maken zou krijgen met de toen nog geldende renteaftrekbeperking bij ‘thin capitalization’. De overlegde notulen van de buitengewone vergadering van aandeelhouders waarin tot de omzetting was besloten, waren gedateerd op 28 november 2006. In werkelijkheid waren de notulen pas in 2008 opgesteld. De omzetting had dus veel later plaatsgevonden. De rechtbank oordeelde dat de bv de Belastingdienst opzettelijk onjuiste inlichtingen had verstrekt. Daarbij wist zij dat er zo een aanmerkelijke kans was dat de aanslagen vennootschapsbelasting op een te laag bedrag werden vastgesteld. Doordat de bv te kwader trouw was, mocht de inspecteur haar een navorderingsaanslag inclusief vergrijpboete opleggen. Dit ondanks het ontbreken van een nieuw feit.

 

Wet: artikel 16 AWR

Meer informatie: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2014:2061&keyword=ECLI%3aNL%3aRBGEL%3a2014%3a2061

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

NIEUW! Tax Talks

  • Academisch niveau; vooraanstaande sprekers analyseren actuele ontwikkelingen
  • Flexibel; kijken waar en wanneer u maar wilt, geen reistijd, geen reiskosten
  • Interactief; uw vragen kunnen direct live in de uitzending behandeld worden
  • Permanente educatie; elke uitzending is goed voor één PE-uur
  • Tweewekelijks; blijf voortdurend op de hoogte van alle ontwikkelingen

 

 

Tax Talks is een tweewekelijks online videoprogramma van 1 tot 1,5 uur, waarin onder leiding van een gastheer/-vrouw een aantal specialisten actuele fiscale onderwerpen bespreekt. Elke uitzending heeft dezelfde opzet, met afwisselende gastsprekers en uiteenlopende onderwerpen, zodat u voortdurend van alle belangrijke fiscale ontwikkelingen op de hoogte blijft. Een ideale manier om bij te blijven op uw vakgebied en bovendien PE-uren te maken.

 

> Meer informatie

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2014 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.