Arme belanghebbende hoeft minder griffierecht te betalen

maandag 31 maart 2014 Remco Latour 28x gelezen

De Hoge Raad heeft bevestigd dat de belastingrechter het beroep ook in behandeling moet nemen als een partij het griffierecht niet kan betalen.

In beginsel zal de belastingrechter het beroep van een belanghebbende niet-ontvankelijk verklaren als de insteller het griffierecht niet betaalt. Dit lijkt in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Dit verdrag waarborgt immers het recht op toegang tot de rechter. De Hoge Raad stelt dat voor zover het om een beroep tegen boeten gaat, het verdrag zich alleen verzet tegen de heffing van griffierecht als dit een wezenlijke belemmering van de toegang tot de rechter vormt. Het verdrag geldt niet met betrekking tot een beroep tegen een belastingaanslag. Volgens de Hoge Raad blijkt uit de wetsgeschiedenis dat de wetgever ook in dat geval het belanghebbenden niet te moeilijk wil maken. Als de rechtzoekende door de heffing van het griffierecht geen gebruik kan maken van de rechtsgang of alleen met grote moeite, mag men aannemen dat deze verzoeker niet in verzuim is als hij het griffierecht niet (volledig) betaalt. De Hoge Raad keurde daarom goed dat Hof Amsterdam het griffierecht voor een man verlaagde van € 112 naar € 20. Deze man had namelijk samen met zijn echtgenote een negatief vermogen en hun netto-uitkering na inhouding vanwege een beslag bedroeg maar € 900 per maand.

 

Wet: artikel 8:41, tweede en zesde lid Awb

Verdrag: artikel 6, eerste lid EVRM

Meer informatie: Hoge Raad, 28 maart 2014, ECLI:NL:HR:2014:699

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

NIEUW! Tax Talks

  • Academisch niveau; vooraanstaande sprekers analyseren actuele ontwikkelingen
  • Flexibel; kijken waar en wanneer u maar wilt, geen reistijd, geen reiskosten
  • Interactief; uw vragen kunnen direct live in de uitzending behandeld worden
  • Permanente educatie; elke uitzending is goed voor één PE-uur
  • Tweewekelijks; blijf voortdurend op de hoogte van alle ontwikkelingen

 

 

Tax Talks is een tweewekelijks online videoprogramma van 1 tot 1,5 uur, waarin onder leiding van een gastheer/-vrouw een aantal specialisten actuele fiscale onderwerpen bespreekt. Elke uitzending heeft dezelfde opzet, met afwisselende gastsprekers en uiteenlopende onderwerpen, zodat u voortdurend van alle belangrijke fiscale ontwikkelingen op de hoogte blijft. Een ideale manier om bij te blijven op uw vakgebied en bovendien PE-uren te maken.

 

> Meer informatie

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2014 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.