Home / Nieuws
Gepubliceerd:  31-03-2014
Laatst gewijzigd:  31-03-2014
 

Gesubsidieerde rechtsbijstand: focus op vooruitkijken en verbeteren


De Raad werkt steeds digitaler, bezwaren worden proactief afgehandeld en burgers krijgen steeds meer online tools in handen om (echtscheidings)conflicten zelf op te lossen. Het invoeren van de administratieve werkwijze ‘High Trust’ gaat voorspoedig; inmiddels verloopt 65% van alle aanvragen via deze wijze. De Raad voor Rechtsbijstand doet meer met minder middelen. Tegelijkertijd innoveert de Raad.

Toegang tot een rechtvaardige oplossing is voor de Raad voor Rechtsbijstand een belangrijk onderdeel van de democratische samenleving. Eenvoudige en transparante regelgeving is hierbij cruciaal. Door goede informatievoorziening kan escalatie van conflicten – en dus kostbare procedures- voorkomen worden. Online tools kunnen de burger behulpzaam zijn.

Sterk en flexibel
Het werk van rechtsbijstandverleners verandert door meer transparantie, verbeterde informatie en de komst van online tools. Het betekent dat ze met hun tijd mee moeten gaan. De Raad wil ook die meegaande beweging maken, om zo een sterke en tegelijkertijd flexibele Raad te zijn.

Gesubsidieerde rechtsbijstand
Met het jaarverslag doet de Raad verslag van de ontwikkelingen die binnen het stelsel van de gesubsidieerde rechtsbijstand plaatsvinden. We besteden aandacht aan de Wet op de rechtsbijstand, Wet beëdigde tolken en vertalers, de Wet schuldsanering natuurlijke personen en asielrechtsbijstand.

Naast de belangrijkste cijfers over ‘toevoegingen’ (de vergoeding die de Raad betaalt voor de kosten van een mediator of advocaat) geeft het bestuur een gedetailleerde terugkoppeling van het normenkader over 2013 (‘Doelmatige werking’ op pagina 44 t/m 51).

Digitaal jaarverslag
De Raad produceert voor het vijfde achtereenvolgende jaar een digitaal jaarverslag. Meer mensen hebben op deze manier sneller toegang tot het jaarverslag. Niet minder belangrijk is dat een digitale variant en een beperkte gedrukte oplage meer bespaart op milieu en kosten.

Gedrukt exemplaar ontvangen?

Het is mogelijk om per kantoor een gedrukt exemplaar van het jaarverslag 2013 te bestellen. Bestellen kan van 31 maart tot 18 april 2014. U ontvangt het verslag vervolgens in mei. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Vul het bestelformulier in.