KNB: EC moet plan voor Europese eenpersoonsvennootschap herzien

10 april 2014

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat de Europese Commissie (EC)  haar plan voor een Europese eenpersoonsvennootschap grondig moet herzien. De Raad van Europese notariaten (CNUE) vindt dat ook.

De EC heeft een paar jaar geleden een voorstel voor een Europese eenpersoonsvennootschap voorgelegd aan het Europees Parlement. Als gevolg van de kritiek hierop heeft de EC dit moeten intrekken. Op 9 april heeft de Commissie een nieuw, vergelijkbaar, voorstel gepubliceerd. Volgens dit voorstel kan men zonder notaris achter zijn eigen computer een eenpersoonsvennootschap oprichten en laten inschrijven bij het handelsregister. 

De KNB vindt net als de CNUE dat het voorstel niet strookt met het eveneens Europese en internationale streven witwassen tegen te gaan. Want met dit voorstel is er bijvoorbeeld geen goede identiteitscontrole. Het verzwakt bovendien de betrouwbaarheid van handelsregisters, wat ten slotte de economie zal schaden.
De Nederlandse vertegenwoordigers binnen de CNUE wijzen er steeds op dat het niet zinvol is te proberen het voorstel zonder meer te torpederen, maar dat een alternatief moet worden gepresenteerd, zoals bijvoorbeeld  de flex-bv. Binnen de Werkgroep Vennootschapsrecht van de CNUE wordt op dit  moment een door Nederland ingebracht alternatief uitgewerkt. 

Zie ook:

Vraag voor de notaris?


Zoekt u een notaris bij u in de buurt? Kijk dan op de KNB-site notaris.nl.

In de Europese gids voor notarissen vindt u Nederlandse notarissen die een andere Europese taal spreken, of buitenlandse notarissen.

U kunt ook de Notaristelefoon bellen:
0900 346 9393
(€0,80 / minuut).