Ook huisvaders betalen alimentatie

17-04-2014 | 0 reacties

Ben je verplicht om kinderalimentatie te betalen en kies je ervoor om huisvader te zijn zonder inkomen te genereren, dan blijft je onderhoudsplicht in stand.

Stel een juridische vraag
Hoe gaan wij met jouw gegevens om?


Het komt vaak voor dat een ouder na een scheiding een nieuwe relatie begint en weer kinderen krijgt. Zijn er uit de eerste relatie kinderen voortgekomen, dan heeft de niet-verzorgende ouder een onderhoudsplicht naar die kinderen. Worden er uit de tweede relatie kinderen geboren, dan vervalt daarmee de onderhoudsplicht doorgaans niet.

Verwijtbaar inkomensverlies
Bij het bepalen van de hoogte van de te betalen kinderalimentatie wordt rekening gehouden met de draagkracht van de alimentatieplichtige. Bij een wijziging in de draagkracht kan de rechtbank om een alimentatieverlaging verzocht worden.

De rechtbank kan dit toekennen als de terugval in inkomen niet verwijtbaar is. Zo zal een dergelijk verzoek van een alimentatieplichtige die ontslag neemt doorgaans niet succesvol zijn, omdat ontslagname normaal gesproken een verwijtbaar inkomensverlies betreft.

Vrijwillig prijsgeven inkomen
Soms is er geen sprake van een verwijtbaar inkomensverlies, maar van onwil om inkomen te genereren. Dit staat overigens helemaal los van de situatie dat een alimentatieplichtige onmachtig is om inkomen te genereren, bijvoorbeeld als gevolg van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Bij onwil om inkomen te genereren mag dit niet ertoe leiden dat niet langer aan de onderhoudsplicht voldaan kan worden. Dit werd duidelijk in een recente rechtszaak waarin een vader om lagere kinderalimentatie had verzocht, omdat hij onvoldoende inkomen had.

De man was onderhoudsplichtig naar zijn kinderen uit een eerdere relatie. Vervolgens kreeg hij een kind uit een nieuwe relatie, dat hij thuis verzorgde. Hoewel hij voor de rechtbank aangaf dat al zijn plannen om inkomen te generen in duigen waren gevallen, nam het gerechtshof daar geen genoegen mee.

Huisvader
Het hof wees erop dat de vader bewust leek te hebben gekozen voor zijn rol als huisvader, waarbij hij genoegen leek te nemen met een zeer minimaal inkomen.

Hoewel dit de man vrij stond, diende dit wel voor zijn eigen rekening en risico te komen. Zijn keus mocht niet ertoe leiden dat dit ten koste kwam van zijn onderhoudsverplichting naar zijn oudere kinderen. Zijn verzoek om minder kinderalimentatie te betalen werd dus afgewezen.

Wil je meer weten over alimentatie, omgang of gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Alimentatie en samenleven met gehuwde man
Lees ook: Ex moet alimentatie én onderzoekskosten terugbetalen
Lees ook: 5 Misverstanden over echtscheiding
Lees ook: 5 Misverstanden over kinderalimentatie 
Lees ook: Ondernemers betalen minder alimentatie
Lees ook: Geen alimentatie voor pathologische leugenaar  

Bron: ECLI:NL:GHARL:2014:2463 (o.a.)

juridische vraag stellen Ik heb een juridische vraag

Ben je op zoek naar duidelijk en deskundig advies voor jouw situatie? Wij staan je graag met raad en daad terzijde.

Vraag stellen

Deel deze pagina:

Reacties

Reactie plaatsen

Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een specifieke juridische vraag, gebruik dan dit formulier

Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.

Auteursrecht JuroFoon

Het overnemen van artikelen is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van JuroFoon. Lees meer over de voorwaarden.