Onjuiste ziekmelding en niet reageren levert een geldige dringende reden op

29-04-2014

Werkgeefster heeft werkneemster op staande voet ontslagen omdat zij een onjuist WhatsApp bericht heeft gestuurd over een ziekenhuisopname en zij niet bereikbaar was voor werkgeefster. Het ontslag op staande voet is, ondanks tijdsverloop, gelet op het onderzoek dat werkgeefster deed om werknemer te traceren, onverwijld gegeven. De stelling van werkneemster dat haar handelen haar wegens haar geestelijke toestand niet zou zijn aan te rekenen, is niet voldoende onderbouwd. De loonvordering van werkneemster wordt afgewezen.

Feiten
Werkneemster is op 1 juli 2008 in dienst getreden van werkgeefster in de functie van Pedagogisch Medewerkster. Op 6 januari 2014 heeft werkneemster zich middels een WhatsApp bericht ziek gemeld bij werkgeefster. Daarbij gaf zij op: “(…) Ben vannacht naar het ziekenhuis gegaan en word straks geopereerd aan mijn blindedarm. (…). Nadat bleek dat werkneemster in tegenspraak met wat zij in het WhatsApp bericht meldde, niet in het plaatselijke ziekenhuis noch elders in de regio in een ziekenhuis was opgenomen, heeft werkgeefster tevergeefs alles in het werk gesteld om met werkneemster in contact te komen.

Werkgeefster heeft werkneemster vervolgens op 16 januari 2014 op staande voet ontslagen met als reden dat zij een onjuist bericht heeft gestuurd over een ziekenhuisopname in verband met een blindedarmoperatie, zij niet bereikbaar was voor werkgeefster en heeft nagelaten contact op te nemen. Voorts heeft werkgeefster aan het ontslag ten grondslag gelegd dat zij, zonder dat haar auto over een geldige APK-keuring beschikte, daarmee kinderen van het kinderdagverblijf vervoerd heeft en zij geen inzage heeft gegeven in de personeelspot, waarvan het geld op een aan werkneemsters toebehorende bankrekening staat. Blijkens de ontslagbrief worden de hiervoor genoemde redenen ieder op zich, als in onderlinge samenhang bezien, aan het ontslag ten grondslag gelegd.

Vordering werkneemster
Werkneemster vordert wedertewerkstelling en loondoorbetaling. Zij stelt zich op het standpunt dat het feit dat zij enkele dagen onbereikbaar was voor werkgeefster wordt gerechtvaardigd door haar ziekte. Werkneemster was psychisch verward door persoonlijke omstandigheden.

Beoordeling Voorzieningenrechter Rechtbank Overijssel 8 april 2014, ECLI:NL:RBOVE:2014:1830

Onverwijld
Werkneemster bleek, in weerwil van haar WhatsApp bericht, niet in een ziekenhuis te zijn opgenomen. Zij was gedurende enige tijd volledig onbereikbaar voor werkgeefster (en voor haar familie) en heeft niet gereageerd op verzoeken van werkgeefster om contact op te nemen. Werkgeefster, die ongerust was, heeft geprobeerd met haar en later haar familie in contact te komen. Onder die omstandigheden kan niet geoordeeld worden dat de tijd die verstreken is tussen het moment waarop werkgeefster duidelijk werd dat het door werkneemster verzonden WhatsApp bericht onjuist was en 16 januari 2014, de datum waarop het ontslag op staande voet is gegeven, ertoe dient te leiden dat het ontslag niet onverwijld is gegeven. Het verweer ter zake wordt verworpen.

Dringende reden
Evident is dat de mededeling dat werkneemster in het ziekenhuis zou worden opgenomen en een blindedarmoperatie zou ondergaan onjuist was. Dat is werkneemster zwaar aan te rekenen. Zij heeft daarmee het vertrouwen van werkgeefster fors geschaad. Werkneemster stelt dat, hoewel zij niet in het ziekenhuis lag, wel ziek was als gevolg van overspannenheid en dat werkgeefster de vraag of zij arbeidsongeschikt was wegens ziekte, door de bedrijfsarts had moeten laten toetsen. Nu werkneemster een evident onjuist bericht had gezonden met betrekking tot de aard van haar ziekte en een ziekenhuisopname is daarmee iedere grond aan haar ziekmelding komen te ontvallen.

Psychische toestand
Het sturen van een dergelijk onjuist bericht, in de gegeven omstandigheden waarbij werkneemster door haar familie als vermist was opgegeven, levert een dringende reden op. Dat is pas dan anders indien blijkt dat het doen van die valse mededeling haar als gevolg van haar psychische toestand niet kan worden aangerekend. Het ligt op de weg van werkneemster om dat onderbouwd te stellen en bij betwisting te bewijzen. Werkneemster heeft daartoe een brief van haar huisarts, alsmede een verklaring van de behandelend sociaal psychiatrisch verpleegkundige, waar zij frequent gesprekken mee voert teneinde haar psychische stabiliteit te verbeteren, in het geding gebracht. In deze (summiere) verklaringen is geen enkele aanwijzing te vinden dat de psychische toestand van werkneemster op en kort na 6 januari 2014 zo ernstig was dat haar handelwijze haar niet kan worden aangerekend.

Het valselijk verzonden bericht levert naar voorlopig oordeel een geldige dringende reden op voor ontslag op staande voet. De kantonrechter wijst de vorderingen van werkneemster af.

Voorzieningenrechter Rechtbank Overijssel 8 april 2014, ECLI:NL:RBOVE:2014:1830

Opmerkingen:
De ziekte van een werknemer neemt een aanvang door de ziekmelding van de werknemer. De werkgever mag verzuimvoorschriften opstellen om te kunnen vaststellen en controleren of de werknemer daadwerkelijk ziek is. In die verzuimvoorschriften zijn veelal regels opgenomen voor de ziekmelding en de in acht te nemen regels. Daarin is veelal bepaald dat een werknemer zich telefonisch ziek moet melden, zodat er op dat moment tussen werknemer en werkgever een gesprek plaatsvinden. In JAR 2013/5 meldde de werkneemster zich - net zoals in bovengenoemde kwestie- via WhatsApp ziek. De werkgeefster stelde zich op het standpunt dat zij dat bericht niet had ontvangen, maar de Kantonrechter Winschoten ging aan die stelling voorbij. Werkneemster kon een productie overleggen waaruit bleek dat er naast het bericht twee vinkjes waren geplaatst. Op grond hiervan kon volgens de kantonrechter zonder meer worden aangenomen dat het bericht succesvol was afgeleverd en de ziekmelding werkgeefster daarom had bereikt. In die zaak kwam de geldigheid van de wijze van ziekmelden niet aan de orde, omdat niet de vraag centraal stond of de werkneemster zich had ziek gemeld, maar of zij ontslag had genomen. De kantonrechter merkte op dat: ‘Los van de vraag of deze wijze van communicatie de geëigende weg is voor een ziekmelding, werkgeefster hieruit had kunnen en ook moeten afleiden dat de werkneemster geen ontslag beoogde.

Wetgeving: artikel 7:678 BW
Jurisprudentie: ECLI:NL:RBOVE:2014:1830


Publicatiedatum 23-04-2014
Nummer 2014/197

« Terug naar overzicht nieuws