Het herroepingsrecht en de nieuwe wet

Nog ongeveer 6 weken te gaan voordat de nieuwe consumentenwet ingaat. Je hebt er vast al veel over gelezen,maar een korte reminder van de belangrijkste punten kan natuurlijk geen kwaad. Deze keer: het herroepingsrecht.

Herroepingsrecht (ook wel retourrecht genoemd) is iets dat de consument alleen krijgt als er sprake is van een koop op afstand, en wel van een koop op afstand tussen een handelaar en een consument. Koop je als bedrijf een product of dienst online, dan heb je volgens de wet geen herroepingsrecht. Een bedrijf mag dit natuurlijk wel aanbieden, maar het hoéft dus niet.

De termijn waarbinnen de consument mag herroepen verandert van 7 werkdagen naar 14 kalenderdagen. Deze 14 kalenderdagen werd door Thuiswinkel.org al enige tijd aan haar leden opgelegd.

De informatie ‘verstoppen’ in de algemene voorwaarden is niet toegestaan, het moet, zoals ik net al zei duidelijke en begrijpelijke wijze beschikbaar gesteld worden en snel en gemakkelijk vindbaar zijn op de website.

Let daarnaast op: als het herroepingsrecht niet van toepassing is moet dát duidelijk vermeld worden. anders heeft de consument alsnog recht om het product te retourneren. Op de uitzonderingen van het herroepingsrecht kom ik later terug.

De informatie moet bovendien onder de huidige regelgeving nog op schrift worden verstrekt aan de consument, maar onder de nieuwe wet is dat niet meer nodig. Het is dan ook al voldoende indien deze informatie bijvoorbeeld bij de bevestigingsmail is gevoegd.

Indien de webwinkelier het modelformulier niet op de website heeft staan, of geen of niet voldoende informatie op de website geeft, wordt het herroepingsrecht tot maximaal een jaar verlengd. Zodra de webwinkelier de benodigde gegevens wel verstrekt, bijvoorbeeld na een half jaar, zal de termijn van 14 dagen pas beginnen te lopen.

Verder is nog belangrijk dat je als webwinkelier duidelijk bent over de prijs. Denk hierbij aan totale kosten (inclusief btw!), verzendkosten, en eventuele ander aanvullende kosten maar ook aan de kosten voor een betaalmethode.

Bij de kosten voor de betaalmethode is het nog goed om te weten dat je alleen de werkelijk gemaakte kosten mag doorbelasten aan de consument. Dus als het gebruik van een bepaalde creditcard 5 euro kost, mag je ook slechts die 5 euro doorbelasten en niet meer.

De consument kan ontbinden via het standaard modelformulier dat door Europa is opgelegd, maar ook op andere wijze middels een ondubbelzinnige verklaring aan de webwinkelier. Het document mag digitaal zijn (te vergelijken met het online aanmelden van een retour) , maar het mag ook gewoon uit te printen zijn, zolang de consument het maar kan gebruiken om aan te geven dat hij het product wil retourneren.

De consument kan overigens nooit verplicht worden een reden op te geven voor het retourneren!

De datum waarop het herroepingsrecht voor de consument ingaat is als volgt geregeld in de nieuwe wet:

-          Dag waarop consument het product heeft ontvangen of een door de consument aangewezen (!) derde.

Heb je als consument dus niemand expliciet aangewezen als persoon die het product namens jou in ontvangst mag nemen, dan gaat de termijn pas in nadat jij het zelf hebt ontvangen. Ongevraagde levering aan de buren kan daarmee negatief uitvallen voor de webwinkelier.

-          Ingeval van deellevering: de dag waarop de consument (of aangewezen derde) het laatste product of laatste deel van het product heeft ontvangen.

Soms bestel je een aantal producten en blijkt niet alles direct leverbaar. Een deel van de bestelling wordt dan bijvoorbeeld een week later geleverd. De nieuwe wet bepaalt dat het herroepingsrecht  pas ingaat na ontvangst van het laatste product. Dit geldt ook indien je één product hebt besteld dat uit meerdere onderdelen bestaat; pas als je het laatste onderdeel hebt ontvangen begint de termijn van het herroepingsrecht te lopen.

-          Ingeval van een abonnement op producten of tijdschriften gaat het herroepingsrecht in op de dag van ontvangst eerste product in de reeks.

Na ontvangst van het eerste product of tijdschrift heb je dus 14 dagen herroepingsrecht, daarna niet meer. Maak je gebruik van het herroepingsrecht in dit geval? Dan zal je het eerste tijdschrift wel moet betalen. Het product kan daarentegen (mits in oorspronkelijke staat en onbeschadigd) gewoon teruggestuurd worden.

Over Maaike Lassche juridisch adviseur

Juridisch Adviseur & Coördinator Partnerschappen

Plaats als eerste een reactie!

    Plaats een reactie

    Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. ICTRecht behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.