Vof-structuur kan dienstbetrekking niet verhullen

donderdag 22 mei 2014 Remco Latour 219x gelezen

Normaal gesproken zijn vennoten van een vof fiscaal aan te merken als ondernemers of op zijn minst als winstgenieters. Maar de vof-structuur kan ook worden misbruikt om een of meer dienstbetrekkingen te verhullen. Wanneer de Belastingdienst daar doorheen prikt, kan de feitelijke werkgever een naheffingsaanslag loonheffingen verwachten.

De volgende zaak probeerde een man ook zijn feitelijke werkgeverschap te verbergen via een vof. Hij dreef zelf een eenmanszaak die verschillende voertuigen ter beschikking stelde aan de vof. Deze vof exploiteerde een rijschool en betaalde de ondernemer ook een vergoeding voor het gebruik van kantoorruimte en voor de dagelijkse gang van zaken. De rest van de vennoten waren rijinstructeurs. De man stuurde in de toewijzing van de leerlingen aan de instructeurs. De instructeurs kregen een vast bedrag per gewerkt uur uitbetaald, ook als de onderneming verlies leed. Zij liepen geen debiteurenrisico of ander ondernemersrisico. De man nam (eenzijdig) de beslissingen met betrekking tot de bedrijfsvoering. Ook regelde hij de auto’s voor de instructeurs, die daarin geen inspraak hadden. De rijinstructeurs waren lange tijd niet op de hoogte van hun eigen positie als vennoot en van elkaars bestaan. Deze omstandigheden en anderen deden Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordelen dat de rijinstructeurs feitelijk geen ondernemers waren. Verder constateerde de rechtbank dat de man gezag uitoefende over de instructeurs. De rechter oordeelde dat de instructeurs in dienstbetrekking waren bij de ondernemer. De fiscus mocht de man daarom een naheffingsaanslag loonheffingen opleggen. Daar kwam nog een vergrijpboete bij wegens grove schuld.

 

Wet: artikel 7:610 BW, artikel 3.8 IB 2001 en artikel 2, eerste lid LB 1964

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 17 april 2014 (gepubliceerd 20 mei 2014), ECLI:NL:RBZWB:2014:2934

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Tax Talks 22 mei, 20:30 uur

Bent u in het bezit van een kennismakingsabonnement of is uw abonnement reeds verlengd, dan kunt u in deze derde editie van Tax Talks het volgende verwachten:

 

Commentaar - mr. Michel Ruijschop
Als een van de vaste commentatoren van Tax Talks analyseert Michel Ruijschop de aanstaande vpb-plicht voor overheidsondernemingen, de recente uitspraken over de bezwaren tegen de crisisheffing en een viertal conclusies van de Advocaat-Generaal over de toepassing van de houdsterverliesregeling.

 

Podium -  mr. dr. Ineke Koele
Gedeeld Geven
Advocaat en belastingadviseur Ineke Koele heeft in Nederland het Angelsaksische planned giving geïntroduceerd. Zij praat daarover in het Podium, en besteedt uiteraard aandacht aan de fiscale aspecten.

 

Verdieping - mr. Frank Herreveld
Steekproeven bij boekenonderzoeken
De Nieuwe Controle Aanpak Belastingdienst (CAB) leidt tot meer controles. Dit is steeds minder vaak een klassiek boekenonderzoek en steeds vaker een steekproefcontrole. De insteek van de Belastingdienst lijkt te verharden, zeker in situaties waarin geen Horizontaal Toezicht van toepassing is. Hoe verloopt een controle buiten HT en hoe wordt de zaken geregeld binnen HT?

 

Gastheer - mr. Philip Ruys
Philip Ruys is fiscaal jurist en oprichter/directeur van Licent Academy. Als hoofdredacteur en presentator van Tax Talks is hij verantwoordelijk voor de inhoud. Hij vat het allerlaatste fiscale nieuws samen en voert gesprekken met de gasten.

 

Meld u nu aan voor het kennismakingsabonnement en volg de uitzendingen van 22 mei en 5 juni voor € 45!

 

 

Is uw kennismakingsabonnement afgelopen en wilt u een aanbod ontvangen tot verlenging? Neem dan contact op met Jelle Berghuis via berghuis@licentacademy.com of 070-3198916.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang regelmatig updates over de fiscale ontwikkelingen, achtergronden, personalia, vacatures, partnernieuws en meer.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2014 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.