kies plaats
zoek
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Hema start met notarisservice

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

VLIJMEN - Het assortimenten van rookworsten en Jip en Janneke wordt bij Hema aangevuld met een notarisservice. Consumenten kunnen voortaan via de winkelketen een standaard-samenlevingscontract of testament regelen. “De aangesloten notarissen begeven zich op glad ijs”, meent Geeske van Campen van Holla Advocaten echter.

Bij de notarisservice van de Hema worden de stukken online opgesteld. Het concept krijgt de consument per e-mail. De notaris neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken voor de ondertekening. Als dat bij de notaris is gebeurd, is de akte rechtsgeldig.

Voorlopig kan de consument kiezen uit circa 30 notariskantoren. In Brabant zijn een kantoor in Vlijmen, Breda en Eindhoven aangesloten. Dat moeten er in de toekomst meer worden, aldus een woordvoerster in een toelichting. In een reactie zegt een woordvoerster van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) dat dit soort initiatieven ‘prima’ zijn “voor mensen die goed weten wat ze doen en zelf de juridische gevolgen begrijpen”.

'Blind tekenen'
Volgens advocate Geeske van Campen van het advocatenkantoor Holla Advocaten doelt de KNB daarmee op een zeer kleine doelgroep. “Er zijn maar weinig mensen die deze juridische gevolgen begrijpen. Het is een specialisatie, je laat een hartchirurg immers ook niet een hersenoperatie uitvoeren.” Volgens Van Campen begeven de aangesloten notarissen zich op glad ijs. “Een notaris heeft namelijk de zogenaamde Belehrungsplicht. De notaris moet de partijen informeren en wijzen op de aan de rechtshandeling verbonden risico’s. Door blind ergens voor te tekenen kan een notaris naar mijn mening niet aan die plicht voldoen.”

Prijs kan hoger worden
Hema werkt met een vaste prijs van 125 euro per akte. Gemiddeld liggen de prijzen voor een standaard-samenlevingscontract of testament 50 procent hoger, aldus de woordvoerster van de winkelketen. “Consumenten moeten zich wel realiseren dat het hier gaat om een vaste prijs voor standaardproducten. In veel gevallen kan blijken dat maatwerk noodzakelijk is en dan vallen de kosten hoger uit”, verwacht de woordvoerster van KNB.

Zij wijst erop dat soortgelijke initiatieven waarbij online zaken kunnen worden gedaan met aangesloten notariskantoren, al bestaan. “Het bijzondere hiervan is dat HEMA dit nu gaat doen.”

Een woordvoerder van de vergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl verwacht dat het HEMA-initiatief ‘de nodige reuring op de notarismarkt teweeg zal brengen’. “En wij hopen dat dit leidt tot verdere marktwerking.”

Bron: ANP/Dichtbij.nl

0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

  • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
  • klik hier om je te registreren
Meer artikelen
Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Meer agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio

Een site van Telegraaf Media Nederland