Uitkering is genoten ondanks derdenbeslag

vrijdag 5 september 2014 Remco Latour 36x gelezen

Uit een recent oordeel van Rechtbank Zeeland-West-Brabant blijkt dat bepaalde inkomsten waarop een derdenbeslag is gelegd, fiscaal worden geacht te zijn genoten. Deze inkomsten zijn daardoor gewoon belast.

De rechtbank wees in deze zaak erop dat bepaalde vormen van loon worden geacht te zijn genoten op het moment waarop zij zijn ontvangen, verrekend of ter beschikking gesteld. Deze inkomsten zijn ook genoten als zij rentedragend of vorderbaar en inbaar zijn geworden. Het gaat hier om de inkomensbestanddelen loon, termijnen van lijfrenten en bepaalde (andere) periodieke uitkeringen en verstrekkingen (uit een inkomensvoorziening). In de zaak van de rechtbank had justitie samen met de FIOD een derdenbeslag gelegd op een uitkering van een man. De rechtbank oordeelde dat in zo’n geval in beginsel geldt dat de uitkering is gebruikt voor de aflossing van schulden. De man had dus de uitkering genoten en had deze moeten opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting. Overigens is de zaak anders als de schuld, waarop het derdenbeslag is gelegd, betrekking heeft op negatief inkomen of een andere aftrekpost. De man had echter niet gesteld dat dit het geval was.

 

Wet: artikel 3.146, eerste lid Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 6 augustus 2014 (gepubliceerd 4 september 2014), ECLI:NL:RBZWB:2014:5600

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang regelmatig updates over de fiscale ontwikkelingen, achtergronden, personalia, vacatures, partnernieuws en meer.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2014 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.