Direct naar artikelinhoud

Asscher: robotisering vooral bedreiging voor lagere inkomens

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) sluit niet uit dat er in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer is. Door technologische ontwikkelingen kan de meeste arbeid straks wellicht door robots of machines worden verricht. De overheid moet er dan voor zorgen dat er voor die mensen wel een inkomen is, zodat ze kunnen blijven profiteren van de welvaartsgroei.

Een robot gemaakt door England Cyberstein Robots is actief op een markt in Moskou. In mei was daar een tentoonstelling over de laatste ontwikkelingen op het gebied van robots.Beeld epa

Asscher heeft dat vandaag gezegd tijdens een congres in Den Haag. Hij onderstreepte dat het kabinet het niet zover wil laten komen. Het zet in op bijvoorbeeld onderwijs, opleiding, verlaging van de lasten op arbeid en een betere begeleiding van werklozen om te verhinderen dat steeds meer werkgelegenheid verloren gaat.

Volgens de minister is de angst dat veel werkgelegenheid verdwijnt door technologische ontwikkelingen niet nieuw. Hij citeerde de Britse econoom Keynes, die dat in 1930 al voorspelde.

Het sombere scenario is tot dusver niet uitgekomen, maar 'resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst'. Asscher wees erop dat technologische veranderingen steeds sneller gaan. Een situatie waarin robots het werk van mensen overnemen is allerminst denkbeeldig. De minister noemde ontwikkelingen die nu al gaande zijn, zoals zelfrijdende auto's en volautomatische melkrobots. 'Robots worden in hoog tempo toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag.'

Lagere inkomens de dupe
Nederland kan ook profiteren van de technologische vooruitgang, benadrukte Asscher. Die kan zorgen voor meer welvaart, veiligheid en een hogere levensverwachting.

Een schaduwzijde van robotisering is volgens Asscher wel dat het evenwicht tussen arbeid en kapitaal verloren gaat. De rijkdom komt vooral terecht bij de kapitaalbezitters en de hoogopgeleiden. Werknemers met lagere inkomens zijn de dupe.

Asscher zei niet wat de overheid precies moet doen om mensen een inkomen te verschaffen als er in de toekomst onverhoopt geen werk meer voor hen is. Er moeten dan 'nieuwe instrumenten' komen, maar welke liet hij in het midden. Ook moet dan het belastingstelsel op de helling, omdat er bijvoorbeeld minder loonbelasting binnenkomt.

'Asscher moet met plan komen'
Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie noemt de uitspraken van Asscher heftig. Castelein: 'De inkt van de miljoenennota is nog niet droog, waarin de regering zegt 100 duizend banen te willen scheppen en dan nu deze opmerking'. Als Asscher meent deze trend waar te nemen, moet hij ook met een plan komen voor de middenklasse die dan de dupe is, vindt Castelein. 'Want dat is de groep die het werk kwijtraakt.'

Lodewijk AsscherBeeld anp