Rechter die oud-collega van inspecteur is, is niet onpartijdig

maandag 17 november 2014 Remco Latour 130x gelezen

Het gebeurt niet zo vaak dat een belanghebbende met succes weet te wraken of erin slaagt te bewijzen dat zijn wraking had moeten worden gehonoreerd. Maar in een recente zaak kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat sprake was van een gerechtvaardigde vrees dat een rechter vooringenomen was.

Voor de Hoge Raad stelde een ondernemer dat twee rechters in de voorafgaande zaak voor Hof Den Bosch niet objectief waren. De Hoge Raad wees erop dat een rechter uit hoofde van zijn aanstelling moet worden geacht onpartijdig te zijn. Dit is slechts anders als uitzonderlijke omstandigheden zwaarwegende aanwijzingen opleveren dat de rechter vooringenomen is ten aanzien van de belanghebbende. De Hoge Raad constateerde dat ten aanzien van één rechter dit inderdaad het geval was. De zaak van de belanghebbende had namelijk betrekking op een zogeheten oogst-op-stamconstructie. Eén van de rechters was lid geweest van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding van de Belastingdienst (CCB) voordat hij rechter was geworden. De gemachtigde van de fiscus in de zaak voor Hof Den Bosch was ook lid van de CCB in de tijd dat de rechter daar werkte. De Hoge Raad kon zich dan ook goed voorstellen dat de ondernemer de rechter en de gemachtigde van de fiscus zag als elkaars oud-collega. De rechter had nog gesteld dat de bestrijding van oogst-op-stamconstructies geen project van de CCB was en dat hij daarbij dan ook niet was betrokken. Maar de Hoge Raad wees erop dat de oogst-op-stamconstructies in ieder geval gecoördineerd werden bestreden. De ondernemer kon al met al de gerechtvaardigde vrees hebben dat de rechter vooringenomen was. De Hoge Raad vernietigde daarom de hofuitspraak en verwees de zaak door naar Hof Amsterdam om de zaak in zijn geheel opnieuw te onderzoeken.

 

Wet: artikelen 8:15 en 8:18, vijfde lid Awb

Meer informatie: Hoge Raad, 14 november 2014, ECLI:NL:HR:2014:3041

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Toolkits

 

In deze toolkits vindt u alle tools documentatie die u nodig heeft om praktijkgericht te kunnen adviseren.

 

> Dga-pensioen 2015 (Nieuw!)

> Werkkostenregeling (Nieuw!)

> Familiebankieren

> Estate Planning

> Flex-BV

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang regelmatig updates over de fiscale ontwikkelingen, achtergronden, personalia, vacatures, partnernieuws en meer.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2014 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.