Ook aftrek voorbelasting bij factuur vóór prestatie

dinsdag 28 april 2015 Remco Latour 404x gelezen

In beginsel mogen ondernemers de btw aftrekken die zij van andere ondernemers in rekening kregen gebracht. Daarbij kan het voorkomen dat de factuur wordt verstuurd voordat de desbetreffende prestatie wordt geleverd. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat ook in deze situatie de voorbelasting aftrekbaar is op het moment waarop de afnemer de factuur ontvangt.

In de zaak voor de Hoge Raad had een bv, die vastgoed exploiteerde en verhandelde, een nieuw bedrijfspand laten bouwen. De bv had de factuur met de aanneemsom en de btw ontvangen voordat de aannemingsovereenkomst was afgesloten. De factuur vermeldde ook dat betalingen moesten plaatsvinden binnen veertien dagen. In de aannemingsovereenkomst gingen partijen echter uit van een gefaseerde betaling. De vastgoed-bv had de gefactureerde btw afgetrokken in het kwartaal waarin zij de factuur had ontvangen. Zij had echter nog geen betaling gedaan en de aannemer had de gefactureerde btw niet voldaan. De Belastingdienst hief daarom de btw na bij de vastgoed-bv. De bv begon daarop een beroepsprocedure.

 

Bij wie naheffen?

De Hoge Raad wees de fiscus erop dat de wet geen datum noemt waarop een factuur op zijn vroegst mocht worden uitgereikt. Facturering vóór levering was dus mogelijk met alle gevolgen voor de btw-aftrek van dien. Wel is het zo dat de inspecteur btw, die alleen verschuldigd is omdat zij is gefactureerd, kan naheffen bij de leverancier of bij de afnemer. Op basis van een besluit zal in zo’n geval de inspecteur in het algemeen zich eerst wenden tot de leverancier. Op deze regel zijn uitzonderingen. De Hoge Raad verwees de zaak door naar een ander hof. Dit hof moest onderzoeken of hier sprake was van btw die alleen verschuldigd was vanwege de facturering. Was dit het geval, dan moest het hof onderzoeken of de inspecteur een juiste afweging had gemaakt bij zijn keuze om de afnemer in plaats van de leverancier een naheffingsaanslag btw op te leggen.

 

Wet: artikelen 15, eerste lid, onderdeel a, 34g en 37 Wet OB 1968

Besluit: onderdeel 3.5.2 van het Besluit van de staatssecretaris van Financiën van 27 juni 2012, nr. BLKB 2012 477M

Meer informatie: Hoge Raad, 24 april 2015, ECLI:NL:HR:2015:1084

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang regelmatig updates over de fiscale ontwikkelingen, achtergronden, personalia, vacatures, partnernieuws en meer.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Contact

Taxence is een uitgave van Licent Academy

 

‘Hof van Hoornwijck'
Laan van Zuid Hoorn 29
2289 DC Rijswijk

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2015 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.