Gerechtshof Amsterdam: geen geschriftenbescherming, geen auteursrecht voor programmagegevens

Rond het EK 2012, op 13 juni 2012, deed de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam uitspraak in de door de NPO, RTL en SBS aangespannen zaak tegen de Telegraaf. Inzet van het kort geding was de publicatie van de week-programmagegevens van de omroepen in de zaterdageditie van de Telegraaf. Kern van het geschil was of de omroepen – na het recente Dataco-arrest van het Europese Hof van Justitie – nog wel met succes een beroep op de auteursrechtelijke geschriftenbescherming van programmagegevens konden doen. Dat weet ik niet, aldus de rechter in eerste aanleg, maar “het beginsel van scheiding der machten noopt de rechter tot terughoudendheid bij het vooruitlopen op een eventuele wetswijziging.” De rechter vond dat zij op de stoel van de wetgever zou gaan zitten als zij de omroepen geen geschriftenbescherming zou toekennen. De Telegraaf moest het uitgeven van de gids dus staken.

Inmiddels nadert het WK 2014 en het Gerechtshof Amsterdam heeft tussenarrest gewezen in het door de Telegraaf ingestelde hoger beroep in deze zaak. Het Hof oordeelt dat de programmagegevens (toch) niet vallen onder de geschriftenbescherming en dat zij ook niet, zoals de NPO stelde, beschermd worden door het “volle” auteursrecht. Maar tot een einduitspraak komt het nog niet. Partijen moeten zich over een aantal andere punten (nogmaals) bij akte uitlaten.

Hier het persbericht van het Hof:

NPO en de commerciële omroepen mogen De Telegraaf niet op grond van de Auteurswet verbieden hun programmagegevens te publiceren, zo heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in een tussenarrest beslist.

De procedure gaat om de vraag of De Telegraaf de (radio- en televisie-) programmagegevens van de omroepen (bijvoorbeeld) een week voor de uitzending mag publiceren. Op grond van overeenkomsten met de omroepen mag De Telegraaf die programmagegevens namelijk steeds niet meer dan 24 uur, en in het weekend 48 uur, van tevoren publiceren.

De Telegraaf had in juni 2012 twee maal, in een bijlage bij haar zaterdageditie, een overzicht gepubliceerd van de programma’s die in de daaropvolgende week werden uitgezonden. NPO (namens de publieke omroepen) en de commerciële omroepen hebben daarop in kort geding gevorderd dat De Telegraaf verdere publicatie van weekoverzichten wordt verboden.

De rechtbank Amsterdam heeft die vordering toegewezen; zij vond dat de programma-gegevens auteursrechtelijk als geschrift beschermd waren.

In hoger beroep komt het hof – in een tussenarrest – tot het oordeel dat de publicatie van programmagegevens niet wordt beperkt door het auteursrecht. In de eerste plaats niet, omdat een programmaoverzicht alleen de feitelijke gegevens van de programmering weergeeft en geen creatief werk vormt. In de tweede plaats niet, omdat een programmaoverzicht niet als ‘ander geschrift’ is aan te merken. Op dit tweede punt komt het hof tot een ander oordeel dan de rechtbank. Het hof verwijst hierbij naar een arrest van de Hoge Raad uit januari 2014 (Ryanair) en naar het Dataco-arrest uit 2012 van het Hof van Justitie van de EU. Op grond van die jurisprudentie over databanken, die volgens het hof ook hier toepasselijk is, geniet het programmaoverzicht geen auteursrechtelijke bescherming.

De partijen (NPO en De Telegraaf) krijgen nu tot 15 juli 2014 de tijd om zich over de andere, nog niet besproken grondslagen van de vordering van NPO uit te laten. Het gaat daarbij onder meer om de gewijzigde Mediawet (programmaoverzichten worden sinds 1 januari 2013 tegen een marktconforme vergoeding 6 weken voor uitzending ter beschikking gesteld). Afhankelijk van het processuele verloop en het verder debat tussen partijen verwacht het hof dit najaar een einduitspraak te kunnen doen.

De Telegraaf wordt in deze procedure bijgestaan door Sophie van Loon, Christien Wildeman en Jens van den Brink.

| Print Print | MR 16610