PROEFABONNEMENT

Kennismaken met BOEKBLAD? Neem een voordelig proefabonnement. Voor slechts 26,50 euro ontvangt u drie keer BOEKBLAD Magazine in de bus en heeft u drie maanden toegang tot alle onderdelen van de website. Klik hier om u aan te melden.

Staatssecretaris Dekker: 'In Europa samen tegen die uitgeverijen duwen'

Afdrukken

19 oktober 2015 Vincent Elzinga 1 reactie

In de Volkskrant van vandaag een interview met staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Hij wil dat Europa gezamenlijk gaat onderhandelen om wetenschappelijke uitgevers tot open access te bewegen.
Sander Dekker

Sander Dekker (Copyright: Rijksoverheid)

Vanaf januari is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Staatssecretaris Dekker wil dat aangrijpen om Open Access ook verder in Europa erdoor te krijgen. ‘Als we samen met andere landen flink tegen die uitgeverijen gaan duwen, dan wordt de draai sneller gemaakt dan wanneer we dat alleen in Nederland doen. De uitgeverijen moeten nu echt mee in die beweging en sommigen doen dat ook.’

In de eerste helft van 2016 wordt het beleidsplan van EU-commissaris Moedas van wetenschap verwacht. Dekker verwacht dat de EU-commissaris sterk zal inzetten op de Open Science Agenda: een open Europese markt voor wetenschappelijke kennis. Nederland zal die Agenda omarmen en stevig onder de aandacht brengen, aldus Dekker. ‘We zullen in Europa gezamenlijk moeten onderhandelen, zoals de universiteiten in Nederland al doen, en waarbij we ook nee moeten durven zeggen tegen deals met uitgeverijen.’


De beste manier om de overgang naar Open Access te stimuleren is door wetenschappers alternatieven te bieden waar ze kunnen publiceren, meent Dekker. Die alternatieven moeten dan ook gesteund worden door de overheid, aldus de staatsecretaris. Een aantal uitgevers, waaronder Springer, heeft inmiddels al deals gesloten waarbij artikelen van Nederlandse wetenschappers vrij toegankelijk zijn.

Volgens Dekker zijn Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Engeland enthousiast en pakken ze daar ook door op Open Acces-gebied. In Oost- en Zuid-Europa staat Open Acces nog in de kinderschoenen en zijn ze bezig volgens hem om de basis op orde te krijgen.


Het Nederlandse kabinet wil dat wetenschappelijke uitgeverijen binnen vijf jaar 60% van alle artikelen in wetenschappelijke journals als open access worden gepubliceerd en binnen tien jaar zelfs alles. Dekker: ‘Het principiële punt is nog steeds dat de kennis en redactionele inzet uit gemeenschapsgeld wordt betaald, waarna de uitgevers daar grote winsten op maken.’

Zie ook:
- Redacties wetenschappelijke bladen verlaten hun uitgever (oktober 2015)

Reacties

Reacties

Carla Leonhardt 19/10/2015 15:56

Een goede ontwikkeling (uiteraard niet voor de uitgevers en de boekhandels) en hard nodig, maar dan moet studeren in Nederland ook gratis worden zoals in veel Europese landen nu het geval is.

Reageren

Uw reactie op dit bericht is welkom.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 
















 

PRIJZEN

Jan Wolkers Prijs naar Niet zonder elkaar, samenst. Louis Schoonhoven (Uitgeverij NatuurMedia) KORT NIEUWS

PERSONALIA

Laura Woolthuis en Jorien Hanemaaijer versterken het team van Van Duuren Media PERSONALIA 

NIEUWSBRIEF

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang drie keer per week de laatste ontwikkelingen en actualiteiten uit het boekenvak in uw mailbox.

Nieuws?

Geef het door aan via de mail: redactie@boekblad.nl of bel: (030) 763 1264.

Boekblad is een uitgave van MYbusinessmedia.
© 2015 www.boekblad.nl - alle rechten voorbehouden.