Direct naar artikelinhoud

Zwitserland mag moslimmeisjes verplichten tot gemengd zwemmen

Ouders van moslimmeisjes in Zwitserland mogen worden verplicht hun dochter naar het gemengd schoolzwemmen te sturen. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald in een zaak waarbij moslimouders weigerden hun dochters, die nog niet in de puberteit waren, naar de zwemles te laten gaan.

Voorbeelden van dce boerkini.Beeld ANP

De Zwitserse overheid weigerde een uitzondering te maken. Het hof stelt dat dit weliswaar op gespannen voet staat met de vrijheid van godsdienst, maar vindt het belangrijker dat migrantenkinderen betrokken blijven bij het integratieproces.

School speelt daarin een belangrijke rol, aldus het hof, dus dienen ze overal aan mee te doen. Bovendien doet de overheid niet moeilijk over bijvoorbeeld het dragen van een boerkini tijdens de zwemles, aldus het hof. De zaak was aangespannen door een Zwitsers echtpaar in Basel met een Turkse achtergrond. In 2010 werd het echtpaar veroordeeld tot een boete van 1.300 euro omdat ze hun 'ouderlijke plicht' verzaakten.

De ouders vonden echter dat de veroordeling in strijd was met artikel 9 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten, waarin het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van godsdienst worden gewaarborgd. Ze stapten daarom naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Twitter bericht wordt geladen...

Boerkaverbod

In Duitsland speelde de afgelopen jaren een soortgelijke kwestie. Het Constitutioneel Hof van Duitsland bepaalde vorige maand dat ultraconservatieve islamitische meisjes moeten meedoen aan gemengde zwemlessen op school. De Duitse zaak draaide om een 11-jarig meisje dat betoogde dat zelfs het dragen van een boerkini, een zwempak dat het hele lijf bedekt, in strijd is met de islamitische kledingvoorschriften.

Volgens het meisje zouden de vormen van haar lichaam in een natte boerkini te zien zijn. Dat klopt niet, aldus het hof. Het meisje was naar de rechter gestapt nadat ze wegens haar weigering om aan de zwemlessen mee te doen een onvoldoende had gekregen. Na eindeloos procederen kwam de zaak uiteindelijk bij het hoogste gerechtshof van Duitsland terecht.

Opvallend was dat het hof zijn uitspraak voornamelijk motiveerde met de vaststelling dat er in de islam 'geen bindende regels' zijn die bepalen wat gepaste kleding is. Die constatering van het Hof zal ongetwijfeld een rol gaan spelen in de discussie in Duitsland over een verbod op het dragen van boerka's.

Twitter bericht wordt geladen...