Forse klap voor E-Court

Delen:

Foto: Pixabay

Het digitale scheidsgerecht E-Court heeft een nieuwe forse klap te verduren gekregen. De kantonrechters hebben besloten voorlopig geen executoriale titels meer te verlenen voor arbitrale vonnissen van E-Court. Daardoor missen deze vonnissen rechtskracht en kunnen dus niet door deurwaarders worden geëxecuteerd.

De Rechtbank Overijssel, die de vonnissen van E-Court altijd goedkeurde, is daarmee opgehouden na het besluit van de kantonrechters, verenigd in het LOVCK (Landelijk Overleg Vakgroep Civiel en Kanton).  De LOVCK vindt dat er prejudiciële vragen moeten worden gesteld aan de Hoge Raad zodra er weer een vonnis van E-Court wordt voorgelegd voor bekrachtiging. In de tussentijd worden er geen exequaturs (executoriale titels) meer verleend. De Hoge Raad zal zich met name moeten buigen over de vraag hoe diepgaand de rechters de vonnissen van E-Court moeten toetsen, legt communicatiemedewerker Maarten Schoon van de Rechtbank Overijssel uit.

Woedend

E-Court heeft woedend gereageerd op de mededeling van de kantonrechters, en zegt in een persbericht dat niet de Hoge Raad, maar het Europese Hof van Justitie moet beslissen over de prejudiciële vragen. Volgens E-Court zien Nederlandse rechters het scheidsgerecht als een concurrent. “De rechterlijke macht heeft een partijdig belang,” aldus het persbericht.

E-Court zegt dat het eigen voortbestaan op het spel staat door het besluit van de kantonrechters. “De keuze om voorlopig geen exequaturs te verstrekken raakt e-Court direct, temeer omdat volstrekt onvoorspelbaar is op welke termijn de prejudiciële vragen gesteld en vervolgens beantwoord zullen worden.” De organisatie wordt tot een minimum teruggebracht. Arbiters die geen nieuwe zaken krijgen, worden tijdelijk uit hun functie ontheven. E-Court wil de schade op de Staat verhalen.

Niet transparant

De werkwijze van E-Court ligt al geruime tijd onder vuur. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden zegt dat de digitale arbiter ten onrechte kosten doorberekent en niet transparant en te weinig onafhankelijk is. De Amsterdamse rechtbank tikte E-Court onlangs nog op de vingers wegens een verstekvonnis omdat de gedaagde had aangegeven naar de gewone rechter te gaan. In mei 2017 zette de Amsterdamse rechter E-Court ook al de voet dwars.

Zorgverzekeraars

E-Court had tot nu toe een belangrijke rol bij het innen van kleine vorderingen van zorgverzekeraars en telecomaanbieders omdat de kosten veel lager zijn dan bij de gewone rechter. Het innen van een vordering van 500 euro kost bij E-Court bijvoorbeeld 85 euro. Bij de gewone rechter moet daarvoor 470 euro aan griffierechten worden afgetikt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven