Een terras? Verbod op schreeuwen in het bestemmingsplan!

Uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 13 juni jl. blijkt dat het mogelijk is om in een bestemmingsplan concrete gedragsregels en (indirecte) geluidsnormen op te nemen voor het geluid afkomstig van personen op een terras. Dit biedt mogelijkheden om een terras toe te staan op plaatsen waar dit in eerste instantie niet aanvaardbaar leek.

Datum:  14 juni 2018

Leestijd:  +/- 2 minuten

Uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 13 juni jl. blijkt dat het mogelijk is om in een bestemmingsplan concrete gedragsregels en (indirecte) geluidsnormen op te nemen voor het geluid afkomstig van personen op een terras. Dit biedt mogelijkheden om een terras toe te staan op plaatsen waar dit in eerste instantie niet aanvaardbaar leek.

Het stemgeluid van bezoekers van horeca-inrichtingen levert nogal eens (juridische) discussie op. Voor het stemgeluid van personen op een onverwarmd en onoverdekt terras gelden op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer geen maximale geluidsnormen. Omwonenden kunnen echter wel overlast ervaren van dat stemgeluid. Gisteren heeft de Afdeling in een uitspraak (ECLI:NL:RVS:2018:1942) geoordeeld dat in het bestemmingsplan kan worden opgenomen dat het personeel van een horeca-inrichting moet ingrijpen als bezoekers hard (harder dan 95 dB(a) schreeuwen en indien nodig deze bezoekers zelfs van het terras moet verwijderen. In dat geval hoeft met luid schreeuwende mensen geen rekening meer te worden gehouden in het akoestisch onderzoek.

Geluidsnormen voor horeca-inrichting                            

Wat betreft geluidsoverlast ten gevolge van bedrijfsmatige activiteiten geldt (onder andere) het Activiteitenbesluit milieubeheer. Daarin zijn verschillende geluidsnormen opgenomen waaraan bedrijven moeten voldoen. Toepassing van de geluidsnormen voor stemgeluid op terrassen zou in veel gevallen een terras onmogelijk maken omdat dat geluid over het algemeen niet wordt afgeschermd en daarom direct nabijgelegen gevels belast. Het stemgeluid op terrassen aan straten of andere openbare ruimte is daarom bewust uitgesloten van de geluidsnormen in het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Stemgeluid en aanvaardbaar woon- en leefklimaat

Het Activiteitenbesluit milieubeheer ziet op beheersing van milieugevolgen en heeft niet per se hetzelfde beschermingsniveau als een aanvaardbaar woon- en leefklimaat verlangd, terwijl een aanvaardbaar woon- en leefklimaat de maatstaf is voor een bestemmingsplan. Bij het vaststellen van een bestemmingsplan kan de gemeenteraad daarom niet volstaan met alleen een verwijzing naar de in het Activiteitenbesluit milieubeheer opgenomen normen, maar moet aan de hand van de omstandigheden van het geval worden vastgesteld of die normen ook in dat specifieke geval een aanvaardbaar woon- en leefklimaat garanderen.

De gemeenteraad moet bij het vaststellen van een bestemmingsplan alle relevante aspecten meenemen, dus ook stemgeluiden van een terras. Omdat stemgeluid in het Activiteitenbesluit milieubeheer niet met concrete normen is geregeld, is het voor gemeenten moeilijk om daar in een bestemmingsplanprocedure duidelijke kaders voor te stellen en daarop te handhaven. Omdat dan wellicht moet worden uitgegaan van de ergst mogelijke hinder, kan dit tot gevolg hebben dat het terras helemaal niet kan worden toegestaan.

Gedragsregels in het bestemmingsplan

In de kwestie in Reuver wenste de gemeente een terras toch op te nemen in het bestemmingsplan. Het is niet uitgesloten dat personen op het terras (incidenteel) schreeuwen en dat zou tot hoge geluidsbelasting van de naastgelegen woning leiden. De gemeente heeft dit opgelost door in het bestemmingsplan op te nemen dat het terras alleen mag worden gebruikt als het personeel is geïnstrueerd over het voorkomen van luid geschreeuw en personen die luid schreeuwen (harder dan 95 dB(a) worden aangesproken, gewaarschuwd en desnoods verwijderd.

Hiermee wordt iets wat in feite (bewust) niet is geregeld in het Activiteitenbesluit milieubeheer alsnog geregeld in het bestemmingsplan. Door deze regel kan de gemeente toch ingrijpen als bij blijkt dat te luid schreeuwende mensen op het terras verblijven en niet worden verwijderd. Dit maakt ook dat in het uit te voeren akoestisch onderzoek ervan kan worden uitgegaan dat luid schreeuwende mensen niet op het terras aanwezig zijn.

De Afdeling oordeelt dat er in het akoestisch onderzoek inderdaad vanuit kan worden gegaan dat luid schreeuwende mensen niet op het terras aanwezig zullen zijn. Hiermee oordeelt de Afdeling (impliciet) dat het is toegestaan om in het bestemmingsplan gedragsregels op te nemen voor het personeel van een horeca-inrichting, zelfs als met die gedragsregels in feite een geluidsnorm wordt gecreëerd die door de wetgever bewust niet in het Activiteitenbesluit milieubeheer is opgenomen.

Kansen voor de praktijk

Met een dergelijke regeling kan dus worden onderbouwd dat een terras en de daarmee gepaard gaande stemgeluiden geen onaanvaardbaar woon- en leefklimaat tot gevolg hebben, terwijl dat zonder die regeling wellicht niet kan. Als een dergelijke regeling wordt opgenomen in planregels, moeten het akoestisch onderzoek en die planregels goed op elkaar worden afgestemd.

Quickscan bestemmingsplan

Wilt u zelf duidelijkheid of uw bouwplan past binnen het bestemmingsplan? Voor een vaste prijs onderzoeken onze specialisten de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie over onze Quickscan bestemmingsplan.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.