Ik heb voordat de Brexit is ingegaan een uitspraak gekregen in een zaak bij een gerecht in het VK. Verandert de manier waarop ik die uitspraak kan laten uitvoeren?

Bij een Brexit met deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld. 

Bij een Brexit zonder deal

Het internationaal privaatrecht van de EU regelt dat uitspraken van een rechter in de ene lidstaat eenvoudig kunnen worden uitgevoerd in een andere lidstaat. Soms is daar een aanvullend verlof voor nodig. Dat heet een exequatur. Als er een uitspraak is gedaan voordat de Brexit inging, en er is ook al een exequatur afgegeven, dan kan de uitspraak nog steeds in Nederland ten uitvoer worden gelegd.

Anders is het als er al wel een uitspraak is, maar er is nog geen exequatur. Of als de uitspraak pas na de Brexit wordt gedaan. Dan gelden de huidige EU-regels niet meer, want het VK is daar dan geen lid meer van. U kunt zich dan richten tot een gespecialiseerde advocaat die u kan adviseren over de te volgen procedure.