Nieuws

'Data-analyse gooit verdienmodel advocaten op de schop'

De opkomst van data-analyse bedreigt het verdienmodel van advocaten.

Dat zegt strategieconsultant Jaap Bosman in zijn nieuwe boek Data & Dialogue. Bosman denkt dat bedrijven door middel van data-analyse steeds meer inzicht zullen krijgen in de exacte bijdrage van advocaten en hoeveel tijd zij daadwerkelijk kwijt zijn aan hun werk. Dat leidt volgens Bosman in de komende tien jaar tot een "drastische metamorfose" van het traditionele verdienmodel van advocaten.

In het Financieele Dagblad legt Bosman uit dat grote internationale ondernemingen zoals Microsoft, Shell en GlaxoSmithKline in een gezamenlijke werkgroep bezig zijn met het ontwikkelen van een database die inzicht moet geven in alle juridische uitgaven van de bedrijven. Volgens Bosman zal dat ertoe leiden dat bedrijven meer efficiëntie zullen eisen van advocaten.

Bosman ontleedt de activiteiten van advocaten in twee onderdelen: creatie en productie. Creatie is het deel van de dienstverlening waarbij de advocaat met een creatieve oplossing komt. Productie is het uitvoeren van een idee door het team van de advocaat. Bosman denkt dat technologie vooral veel tijdswinst kan opleveren in het productiegedeelte.

Denkers en doeners

Volgens Bosman bestaan kantoren uit 'denkers' (veelal partners) en 'doeners'. Kantoren draaien financieel gezien momenteel nog te veel op doeners, terwijl dit door cliënten steeds minder wordt gewaardeerd. In de komende jaren zullen bedrijven een verdienmodel dat is gebaseerd op waarde gaan eisen, in plaats van op tijd.

Bosman verwacht wel dat de advocaten de nodige tegengas gaan geven, omdat de partnermeting gebaseerd is op het aantal uren dat een partner met zijn team draait. Hij adviseert daarom om het systeem aan te passen, zodat het meer op efficiëntie is gericht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.