Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt na verwijzing door de Hoge Raad dat voor alle projecten van X bv een aanleg- of bouwvergunning is vereist zodat die als civieltechnische werkzaamheden worden aangemerkt. De meeste omzet en het grootste deel van haar premieplichtig loon heeft hierop betrekking.

X bv exploiteert een aannemersbedrijf voor grond-, water en wegenbouw en verzoekt voor de premieheffing werknemersverzekeringen tot herindeling van sector 3 (bouwbedrijf) in sector 1 (agrarisch bedrijf). Haar verzoek is (na bezwaar) afgewezen onder verwijzing naar een circulaire van de voormalige Sociale Verzekeringsraad uit 1992. Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat deze circulaire geen juridische grondslag meer heeft. Volgens de Hoge Raad (20 april 2018, 17/03370, V-N 2018/24.16) berust dit oordeel op een onjuiste rechtsopvatting. In de toelichting op de Regeling Wfsv (Stcrt. 2005, 242) wordt niet alleen verwezen naar de circulaire, maar is ook de inhoud van de in de circulaire opgenomen beleidsregels weergegeven. Volgt verwijzing.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat voor alle projecten van X bv een aanleg- of bouwvergunning is vereist zodat die als civieltechnische werkzaamheden worden aangemerkt (vgl. CRvB 22 februari 2007, 05/6831). X bv behaalt met de civieltechnische werkzaamheden de meeste omzet en het grootste deel van haar premieplichtig loon heeft hierop betrekking. De indeling in sector 3 (bouwbedrijf) wordt dus gehandhaafd. Het beroep van X bv is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet financiering sociale verzekeringen 96

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Premieheffing

Dossiers: Agro

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 29 mei

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen