Geen strafvervolging door reeds opgelegde verzuimboeten

donderdag 13 juni 2019 Michel Halters 277x gelezen

Verzuimboetes voor het niet doen van aangiften omzetbelasting en vanwege het niet betalen van de verschuldigde omzetbelasting staan op grond van het una-via-beginsel in principe aan strafvervolging in de weg. Strafrechtelijk vervolging is alleen dan mogelijk bij nieuwe bezwaren.

Een B.V. diende geen aangiften of geen goede aangiften omzetbelasting in. De inspecteur legde de B.V. hiervoor ambtshalve naheffingsaanslagen op verhoogd met een verzuimboete van € 50 wegens het niet betalen van de verschuldigde omzetbelasting en een verzuimboete van € 65 voor het niet (tijdig) indienen van de aangiften. De dga werd hiervoor strafrechtelijk veroordeeld door de rechtbank. Tegen dit vonnis kwam de dga in beroep bij Hof Den Bosch.

Hetzelfde feit

De dga stelde dat de opgelegde verzuimboeten aan strafrechtelijke vervolging in de weg zouden staan. Het hof gaf de dga daarin gelijk. Er is een verzuimboete opgelegd voor het niet tijdig doen van aangifte. Deze boete betreft volgens het hof zonder enige twijfel hetzelfde feit als waarvoor de dga strafrechtelijk is vervolgd. De verzuimboete voor het niet betalen van de verschuldigde omzetbelasting volgt ook uit het niet doen van de aangifte. Volgens het hof is het niet voldoen van de omzetbelasting en het niet indienen van de aangifte omzetbelasting zodanig met elkaar verbonden dat sprake is van hetzelfde feit. Nu voor hetzelfde feit reeds een bestuurlijke boete is opgelegd, heeft dit hetzelfde rechtsgevolg als een kennisgeving van niet verdere vervolging. Hierdoor eindigt de zaak. Eventueel kan de dga toch strafrechtelijk worden vervolgd voor ditzelfde feit, maar dan moeten er nieuwe bezwaren bekend zijn. Of daarvan sprake is, doet hier niet ter zake omdat de vereiste machtiging voor een opsporingsonderzoek door de rechter-commissaris ontbreekt. Het OM is daarom niet-ontvankelijk voor strafvervolging voor het niet doen van aangifte omzetbelasting over het eerste kwartaal 2015.

 

Wet: art. 67b en 67c AWR, art. 5:44 AWB en 243 en 255 WvSv

Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 4 juni 2019 (gepubliceerd 11 juni 2019), ECLI:NL:GHSHE:2019:2120

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.