Verschoningsrecht advocaat gaat boven fiscaal belang

dinsdag 2 juli 2019 Remco Latour 523x gelezen

Advocaten kunnen een beroep doen op hun verschoningsrecht als de fiscus stukken opvraagt die de advocaten hebben ontvangen van hun cliënten. De cliënten zelf hoeven de stukken evenmin ter beschikking te stellen aan de Belastingdienst. Dit alles geldt ook als de stukken informatie bevatten die relevant is voor de belastingheffing.

Een man was in 2009 gewond geraakt bij een vliegtuigongeluk. Daarom diende hij een schadeclaim in tegen de betrokken vliegtuigmaatschappij en luchtvaartmaatschappij. De man eiste onder meer een vergoeding wegens verlies van inkomsten. Tot deze inkomsten behoorden inkomsten uit het buitenland die hij niet had opgegeven in zijn aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst wilde meer weten over de schadevergoeding en eiste inzage in de onderbouwing van de schadeclaim. Tijdens een bezoek van het Afpakteam van de Belastingdienst aan de woning van de man stond zijn echtgenote toe dat de ambtenaren een ordner meenamen. In deze ordner zat onder meer correspondentie tussen de man en zijn advocaat. Naar aanleiding van de informatie in de ordner wilde de inspecteur aanvullende informatie van de man of van zijn advocaten. Toen zij weigerden deze informatie te verstrekken, legde de inspecteur de man  informatiebeschikkingen op. Hof Den Bosch vernietigt deze informatiebeschikkingen geheel of gedeeltelijk. Het hof verwerpt het standpunt van de fiscus dat het verschoningsrecht van advocaten niet geldt voor stukken van de advocaat die relevant zijn voor de belastingheffing. Zodra stukken zijn toevertrouwd aan de advocaat als zodanig, vallen zij onder het verschoningsrecht. Of de gegevens in deze stukken relevant kunnen zijn voor de belastingheffing, is niet van belang. Daarnaast heeft de Belastingdienst de ordner onrechtmatig meegenomen. Daarom mag de inspecteur de informatie in die ordner niet gebruiken. De fiscus mag wel inzage vragen in de ‘settlement demand’, waarin het advocatenkantoor namens de man een schadevergoeding eist van de luchtvaart- en vliegtuigmaatschappij.

 

Wet: art. 47, 52a en 53 AWR

Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 25 april 2019 (gepubliceerd 28 juni 2019), ECLI:NL:GHSHE:2019:1566

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.