De Successiewet bevat een kwijtscheldingsregeling van erfbelasting voor het overgaan van cultuur- en kunstobjecten uit een nalatenschap. Naar aanleiding van een Wob-verzoek om informatie over het hiervoor gehanteerde beleid van de Belastingdienst heeft staatssecretaris Snel (Financiën) enkele stukken (deels) openbaar gemaakt.

Tot de openbare stukken behoort onder andere een notitie van 21 november 2018. Hierin wordt geconcludeerd dat toepassing van de betalingsregeling erfbelasting bij mede-eigendom van een kunstvoorwerp met zoveel vragen, problemen en onzekerheden is omgeven (zowel civiel- als fiscaalrechtelijk) dat deze moet worden voorbehouden tot overzichtelijke partnersituaties. Toepassing van de betalingsregeling bij meerdere eigenaren is niet wenselijk en zou dan ook niet moeten worden toegestaan.

Tot de gedeeltelijk openbaar gemaakte stukken behoren verder jaaroverzichten van 2011 tot en met 2018 van de Adviescommissie beoordeling aangeboden cultuurbezit uit nalatenschappen en twee beoordelingsbrieven. Deze Adviescommissie beoordeelt of het aangeboden cultuurgoed in aanmerking komt voor toepassing van de kwijtscheldingsregeling voor de Successiewet en brengt daarover advies uit.

120%-regeling

De Successiewet biedt de mogelijkheid tot kwijtschelding van de verschuldigde erfbelasting als voorwerpen uit de nalatenschap met een nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang door de verkrijger in eigendom worden overgedragen aan de Staat. Het bedrag van de kwijtschelding voor het overdragen van cultuur- en kunstobjecten bedraagt 120% van de waarde van de overgedragen voorwerpen, maar niet meer dan de verschuldigde belasting en de in rekening gebrachte belastingrente.

Doel van de regeling is het voorkomen dat erfgenamen wegens gebrek aan liquiditeiten een tot de nalatenschap behorend kunstvoorwerp moeten verkopen om de erfbelasting te kunnen betalen. In dat geval is de kans groot dat het kunstvoorwerp met een nationaal cultuur- of kunsthistorisch belang naar het buitenland verdwijnt.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

2

Gerelateerde artikelen