Geen inbreuk op model- en auteursrecht op kattenkrabpaal

01-07-2019 Print this page
IEPT20190522, Rb Den Haag, Petsbelle v EBI

Waarschijnlijk dat Gemeenschapsmodel Maine Coon 173 krabpaal in een nietigheidsprocedure nietig zal worden bevonden vanwege het ontbreken van de vereiste nieuwheid: meer dan 12 maanden gewacht met inschrijving na eerste openbaarmaking in promotiefilmpje. Petsbelle komt geen beroep toe op het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel Maine Coon 173: onvoldoende onderbouwd dat zij - en ingevolge artikel 14 lid 3 GModVo werkgever EBI - houder is. Geen inbreuk op Gemeenschapsmodelrechten Maine Coon 120: Melrose Krabpalen wekken andere algemene indruk. Niet aannemelijk dat auteursrecht op Maine Coon 173 krabpaal bij Petsbelle berust: onvoldoende onderbouwd dat zij - en niet ingevolge artikel 7 Aw werkgever EBI - rechthebbende is. Geen inbreuk op auteursrecht op Main Coon 120 krabpaal: Melrose krabpalen geven heel andere totaalindruk.

 

MODELRECHT - AUTEURSRECHT

 

Eiser Petsbelle ontwerpt, produceert, distribueert en verhandelt kattenkrabpalen. EBI houdt zich bezig met de in- en export van, alsmede de groothandel in, dierenbenodigdheden. EBI maakt volgens Petsbelle met het aanbieden van de Melrose Krabpalen inbreuk op haar model (zie afbeelding)- en auteursrechten.

 

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af.  Volgens de voorzieningenrechter is waarschijnlijk dat het Gemeenschapsmodel van de Maine Coon 173 krabpaal in een nietigheidsprocedure nietig zal worden bevonden vanwege het ontbreken van de vereiste nieuwheid nu meer dan 12 maanden is gewacht met inschrijving na de eerste openbaarmaking ervan in een promotiefilmpje. Petsbelle komt bovendien geen beroep toe op het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel van de Maine Coon 173 nu zij onvoldoende heeft onderbouwd dat zij - en niet ingevolge artikel 14 lid 3 GModVo werkgever EBI - houder is. Tot slot is geen sprake van inbreuk op de Gemeenschapsmodelrechten op de Maine Coon 120, nu de Melrose Krabpalen een andere algemene indruk wekken. Zo zijn de Melrose Krabpalen aanzienlijk hoger dan het Gemeenschapsmodel en heeft dat model geen hangmat / komvormig plateau, dat voor de Melrose Krabpalen een in het oog springend element is.

 

In het kader van het auteursrecht overweegt de voorzieningenrechter dat niet aannemelijk is dat het auteursrecht op de Maine Coon 173 krabpaal bij Petsbelle berust, nu onvoldoende is onderbouwd dat zij, en niet - ingevolge artikel 7 Aw - werkgever EBI de rechthebbende is. Tot slot is geen sprake van inbreuk op het auteursrecht op de Main Coon 120 krabpaal. Volgens de voorzieningenrechter wordt de totaalindruk van de Melrose Krabpalen in belangrijke mate bepaald door de in de Maine Coon 120 Krabpaal ontbrekende hangmat / het komvormige plateau, zodat de totaalindruk van de Maine Coon 120 Krabpaal een andere is dan die van de Melrose Krabpalen.

 

IEPT20190522, Rb Den Haag, Petsbelle v EBI

 

ECLI:NL:RBDHA:2019:5188