Hof Arnhem-Leeuwarden herziet een eerdere uitspraak waarin de informatiebeschikking met betrekking tot buitenlandse banktegoeden is vernietigd. Reden daarvoor is door uit een inlichtingenverzoek van Belastingdienst/Central Liaison Office verkregen informatie

Belanghebbende, X, had een verzwegen KB-Lux bankrekening. In maart 2013 verzoekt de inspecteur X om nadere gegevens betreffende deze bankrekening voor de jaren 2010 en 2011. X antwoordt dat hij de bankrekening in die jaren niet meer heeft aangehouden en dat het saldo in het jaar 1994 is teruggeboekt naar een Nederlandse bankrekening, waarschijnlijk bij C, die in de aangifte is verantwoord. Volgens X beschikt hij niet meer over de bankafschriften. De inspecteur stelt de in geschil zijnde informatiebeschikking vast ten aanzien van de belastingaanslagen voor het jaar 2010. De KB-Lux en C verstrekken, ondanks verzoeken van X, geen kopie dagafschriften. Bij uitspraak van 11 juli 2017 vernietigt het hof de informatiebeschikking omdat X niet meer over deze informatie beschikt en hij deze informatie evenmin kan verkrijgen. De inspecteur verzoekt het hof om de uitspraak van 11 juli 2017 te herzien. Bij het herzieningsverzoek heeft hij onder meer het van de B/CLO ontvangen transactieoverzicht van de KBL-rekening gevoegd. Daaruit blijkt onder andere dat de bankrekening pas in het jaar 2002 is opgeheven en dat het saldo niet naar een binnenlandse bankrekening is overgeboekt.

Hof Arnhem-Leeuwarden wijst het herzieningsverzoek toe. De inspecteur heeft pas op 22 november 2017 de beschikking gekregen over het transactieoverzicht. De feiten en omstandigheden waren de inspecteur niet vóór de uitspraak van 11 juli 2017 bekend en konden hem ook niet redelijkerwijze bekend zijn. Als het hof met deze feiten en omstandigheden bekend was geweest had dit tot een andere uitspraak kunnen leiden. Het hoger beroep van X wordt ongegrond verklaard. X krijgt zes weken de tijd om alsnog de gevraagde inlichtingen te verstrekken.

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken. Kijk ook de video over dit onderwerp op TaxVisions.nl.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Algemene wet bestuursrecht 8:119

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 16 augustus

14

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen