Direct naar content gaan

Samenvatting

De Deense vennootschap KPC Herning is als projectontwikkelaar en bouwonderneming in Denemarken actief in vastgoedprojecten en bouwwerkzaamheden op basis van turnkeycontracten. 

KPC Herning heeft in de herfst van 2013 een terrein met een pakhuis gekocht van de haven van Odense. Aan de koop was onder meer de voorwaarde gekoppeld dat KPC Herning een overeenkomst met een woningcorporatie sloot om op dat terrein een vastgoedproject voor sociale woningen voor jongeren te ontwikkelen.

Op 5 december 2013 heeft KPC Herning het terrein met het pakhuis verkocht aan Boligforeningen Kristiansdal. Het pakhuis was toen nog volledig in bedrijf. De overeenkomsten die daarbij tussen de partijen zijn gesloten, vormen één contractueel geheel waarbij als voorwaarde voor de verkoop gold dat KPC Herning zich ertoe verbond op dat terrein sociale woningen voor jongeren te ontwerpen, te bouwen en op te leveren op turnkeybasis.

KPC Herning is van mening dat beide leveringen zijn vrijgesteld van btw. De Deense belastingdienst stelt daarentegen dat beide leveringen zijn belast als leveringen van een bouwterrein.

In het kader van een geschil hierover heeft de verwijzende rechter aan het HvJ gevraagd of een handeling bestaande in de levering van een terrein waarop op de datum van die levering een gebouw staat, kan worden aangemerkt als de levering van een ‘bouwterrein’ wanneer het de bedoeling van de partijen was dat het gebouw geheel of gedeeltelijk zou worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw.

Volgens het HvJ is dat niet het geval wanneer deze handeling economisch gezien zelfstandig is ten opzichte van andere prestaties en niet samen met die prestaties één enkele handeling vormt.

Conform Conclusie A-G Bobek.

Voor interpretatie vatbaar

Dit arrest KPC Herning roept veel vragen op voor de btw-vastgoedpraktijk. Dit komt vooral doordat uiteenlopende beoordelingen voor de btw door het HvJ niet altijd even goed van elkaar worden onderscheiden. Zo wordt in de uitspraak beslist dat de eerste verkoop van het terrein door de haven van Odense aan KPC Herning en daaropvolgende verkoop van het terrein door KPC Herning aan de woningcorporatie, maar ook tweede verkoop van het terrein en de aanneming om woningen te bouwen door KPC Herning, afzonderlijke prestaties zijn (die los van elkaar staan) voor de btw. Deze twee beoordelingen lopen door elkaar heen en vallen in de uitspraak vaak samen. Rond de beoordeling dat een ‘oude’ onroerende zaak wordt geleverd, worden ‘bouwterrein’ en ‘nieuw gebouw’ ook niet altijd van elkaar onderscheiden. De uitspraak kan hierdoor op diverse manieren uitgelegd worden, al meen ik zelf dat de volgende conclusies getrokken kunnen worden.

Geen samengestelde prestatie van verschillende ondernemers

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
2013
Instantie
HvJ
Datum instantie
4 september 2019
Rolnummer
C-71/18
ECLI
ECLI:EU:C:2019:660
Auteur(s)
E. Sparidis MSc
Loyens & Loeff
NLF-nummer
NLF 2019/2069
Aflevering
19 september 2019
Judoregnummer
JCDI:NFB2734
bwbr0002629&artikel=11&lid=1,bwbr0002629&artikel=11&lid=6,bwbr0002629&artikel=11&lid=6,bwbr0002629&artikel=11&lid=1

Naar de bovenkant van de pagina