Hans van der Vlist: 'Er is sprake van een stille revolutie in de financiële opsporing'

De belangrijkste bestrijders van de financiële misdaad ter wereld delen sinds anderhalf jaar ruimhartig informatie. De Nederlandse Fiod werkt samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië. Fiod-directeur Hans van der Vlist: 'Er is sprake van een stille revolutie in de financiële opsporing.'

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafeis: 18 maanden tegen student in groot cybercrime onderzoek

"Een high level hacker en professioneel zakenman die tienduizenden euro’s aan Bitcoins verdiende door strafbare feiten te plegen." Zo typeert de officier van justitie van het Landelijk Parket een 21-jarige verdachte uit Utrecht die vanmorgen terechtstond in een cybercrimezaak voor de rechtbank Rotterdam. De officier eiste 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beslag onder notaris ex art. 98 Sv op geheimhouderstukken: Moeten onregelmatigheden bij doorzoeking en inbeslagneming leiden tot gegrondverklaring klaagschrift?

Hoge Raad 18 februari 2020, ECLI:NL:HR:2020:277

Het gaat in deze zaak stukken en digitale gegevensdragers (verder aangeduid als stukken) die op 11 april 2016 in beslag zijn genomen tijdens een doorzoeking ter inbeslagneming die ten kantore van de klaagster (kandidaat-notaris) en de klager (notaris) heeft plaatsgevonden. Deze doorzoeking werd verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een verdenking van de klagers ter zake van overtreding van art. 16 van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (de Wwft) en een verdenking van drie andere personen (niet-verschoningsgerechtigden) te weten betrokkene 1, betrokkene 2 en betrokkene 3 ter zake van witwassen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamerbrief onderzoek naar de verbetering van praktische rechtsbescherming in belastingzaken

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de Tweede Kamer op 19 februari geïnformeerd over de invulling van een onderzoek naar de verbetering van de praktische rechtsbescherming van burgers en kleine ondernemers in belastingzaken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De uitzondering bevestigd: het ne bis in idem-beginsel in recente rechtspraak van de Hoge Raad

Dit artikel beoogt de reikwijdte van het ne bis in idem-beginsel nader te onderzoeken. Daartoe zal de rechtspraak van de Hoge Raad na het welbekende arrest inzake het alcoholslotprogramma (hierna: het Alcoholslotprogramma-arrest) worden besproken. Niet alleen in het kader van verkeersdelicten, zoals bij het samengaan van een strafvervolging met de oplegging van een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer, de verplichting tot deelname aan een geschiktheidsonderzoek naar de rijvaardigheid of de (van rechtswege) ongeldigverklaring van het rijbewijs, maar ook bij de samenloop van een civiel- en strafrechtelijk traject is door of namens de verdachte veelvuldig een beroep gedaan op het Alcoholslotprogramma-arrest. De arresten die naar aanleiding daarvan zijn gewezen staan centraal in deze bijdrage. Bij de bespreking hiervan zal de focus liggen op de uitleg die de Hoge Raad geeft aan het begrip ‘bis’ (tweede vervolging), nu het bij samenloop van enerzijds een strafrechtelijk en anderzijds een bestuursrechtelijk dan wel civielrechtelijk traject vooral draait om de vraag of dit bestuursrechtelijke of civielrechtelijke traject kan worden aangemerkt als een vervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^