You are here:
12 maart 2020 / nieuws

Het coronavirus en het huurrecht: 3 veelgestelde vragen

Het coronavirus heeft op de eerste plaats een hoge menselijke prijs. Overheden en gezondheidsinstanties doen er alles aan om de verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Daarnaast heeft het coronavirus een niet te onderschatten economische impact.

In deze nieuwsbrief willen we graag drie veelgestelde vragen over de rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders beantwoorden: over omzetdaling, de sluiting van gehuurde kantoor- of winkelruimten, en preventiemaatregelen.

Conclusie: wees een goede (ver)huurder en neem preventieve maatregelen

Naar geldende verkeersopvattingen lijken de gevolgen van het coronavirus voornamelijk voor risico van de huurder te komen. Ook dit hangt vanzelfsprekend af van de omstandigheden van het geval en de verdere afspraken die zijn gemaakt tussen partijen.
Voor zowel huurder als verhuurder geldt in elk geval dat op basis van het beginsel van ‘goed (ver)huurderschap’ preventief handelen en maatregelen treffen om schade te beperken raadzaam is.

Verdere vragen

Wij merken op dat de Nederlandse rechter zich (gelukkig) nog niet eerder heeft uitgelaten over een vergelijkbare zaak. Wij zullen de ontwikkelingen dan ook nauwlettend blijven volgen en wij houden u op de hoogte van de laatste stand van zaken. Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of mocht uw vraag in deze nieuwsbrief niet beantwoord zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met Pauline Leegwater of Marloes Voorrips of uw vaste adviseur van het Vastgoedteam bij Loyens & Loeff.



Afzeggingen door coronavirus?

Btw-gevolgen cancellation fee bij afzeggingen en annuleringen vanwege het coronavirus. lees meer

Verkrijging van vastgoed BV’s door vastgoedfonds niet belast met overdrachtsbelasting

Verkrijging van vastgoed BV’s door vastgoedfonds niet belast met overdrachtsbelasting lees meer

Loyens & Loeff adviseerde APF International

Loyens & Loeff adviseerde APF International bij de verkoop van nieuwbouwproject Boompjes 60-68 in Rotterdam. lees meer