Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat de gemeente de opbrengstlimiet heeft overschreden door in de begroting 2014 geen rekening te houden met de aanvraag van X.

X dient in 2014 bij de gemeente Schouwen-Duiveland een aanvraag in voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een windpark met windturbines. De heffingsambtenaar legt hiervoor een legesaanslag op. In geschil is onder meer of de opbrengstlimiet is overschreden.

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat de gemeente de opbrengstlimiet heeft overschreden door in de begroting 2014 geen rekening te houden met de aanvraag van X. Bij het bepalen van de legestarieven moet de gemeente uitgaan van een raming van de baten en lasten. Die raming is gebaseerd op een prognose van het aantal in te dienen aanvragen voor een omgevingsvergunning. Vanwege de onzekerheid mag de gemeente voorzichtigheid betrachten bij de raming van de opbrengsten. In dit geval was de aanvraag van X in 2014 echter redelijkerwijs te verwachten. De heffingsambtenaar heeft niet inzichtelijk gemaakt hoe de gemeente de baten heeft geraamd op het bedrag dat in de begroting is opgenomen. De gemeente had rekening moeten houden met de baten uit de aanvraag van X. Het hof stelt X in het gelijk en vernietigt de legesaanslag wegens overschrijding van de opbrengstlimiet. Het hof hoeft zich daarom niet meer uit te laten over de grief van X over strijd met de Europese Dienstenrichtlijn.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229b

Gemeentewet 229

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 16 juli

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen