Limieten aan processtukken

Processtukken in civiele dagvaardingszaken en verzoekschriftprocedures mogen vanaf 1 april 2021 niet langer zijn dan 15 tot 25 pagina’s. Dat heeft de afdeling civiel recht van het hof Amsterdam onlangs bekendgemaakt. Andere hoven zullen dit op korte termijn ook doen, verwacht een woordvoerder van dit hof, maar vanuit de Rechtspraak is dit nog niet gecommuniceerd. De landelijke procesreglementen zullen worden aangepast.

Delen:

Limieten aan processtukken
Foto: Depositphotos

De limieten worden ingevoerd om een einde te maken aan de steeds dikkere procesdossiers. Door de toenemende omvang van de dossiers neemt de behandeltijd per zaak flink toe, aldus de gerechtshoven, wat zorgt voor druk op doorlooptijden. Processtukken zijn vaak nodeloos lang en er staan veel herhalingen in. “Processtukken die kernachtig zijn, zijn in het belang van een goede, zorgvuldige rechtspraak en dus van allen die daarbij betrokken zijn”, zo is te lezen in de nieuwsbrief van de afdeling civiel recht van het Amsterdamse hof.

Over de invoering van de nieuwe regels heeft overleg met de dekens van de Nederlandse Orde van Advocaten plaatsgevonden, zo vermeldt de nieuwsbrief ook. Zelf schrijft de NOvA in een reactie op vragen hierover op Twitter: “De hoven hebben dit nieuwe procesreglement toegelicht bij het dekenberaad. Dit is niet hetzelfde als overleg of vaststelling samen met de dekens of de NOvA.”

Experiment

Het onderwerp verkorting van processtukken is niet nieuw. De Rechtspraak vindt al langer dat processtukken bondiger moeten. Al langere tijd vindt in het hele land overleg plaats over mogelijke praktische afspraken. De rechtbank Arnhem heeft in 2012 geëxperimenteerd met een beperking, waarbij enerzijds de omvang van dagvaarding en conclusie van antwoord was gelimiteerd tot vijftien bladzijden en anderzijds de belofte gold om binnen zes à tien weken uitspraak te doen. Te lange stukken werden geweigerd.

Inbreuk

“Luie rechters draaien het recht door de gehaktmolen”, zo reageerden sommige advocaten. Ook was volgens hen sprake van inbreuk op het fundamentele recht op indiening van niet in omvang gelimiteerde processtukken.

De proef in Arnhem leerde dat de balie zich zonder veel problemen conformeerde aan de opgelegde grenzen, zo schrijft Frits de Vries, raadsheer bij het hof Arnhem-Leeuwarden, in november 2019 in ‘Verkorting van processtukken’ in het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht. Slechts een enkele keer werd een processtuk geweigerd. De pilot kreeg geen vervolg, “wellicht mede omdat de rechtbank door onderbezetting haar deel van de afspraken niet meer kon nakomen”, aldus De Vries.

Serieus nemen

Advocaat en raadsheer-plaatsvervanger Jozua van der Beek riep advocaten in zijn opinieartikel van 29 april op de roep om bondigere processtukken serieus te nemen. Hij vroeg zich daarbij af of het probleem niet ook ligt bij de inhoudelijke kwaliteit en leesbaarheid van processtukken. “Net zoals de Rechtspraak werkt aan goed leesbare uitspraken, moet de advocatuur werken aan goed leesbare processtukken.”

Nuttige les

Uit berichten op social media blijkt dat de meningen over de aangekondigde aanpassing van de procesreglementen verdeeld zijn. “Dat werd tijd”, schrijft stafjurist Jaap Leegsma van de rechtbank Oost-Brabant op Twitter. En Martin van Dalen schrijft: “Toen ik student-stagiaire was heeft mijn kantonrechter me uitgelegd dat de eerste pagina van een processtuk met 100% aandacht gelezen werd, de tweede met 95%, enzovoorts. Het exacte percentage kan overigens verschillen. Nuttige les.” Insolventierechtadvocaat Ruud Brunninkhuis denkt er anders over: “Ik snap dat deze tijden vragen om humor. Maar dit is wel een heel vroege 1 april-grap.” Een andere advocaat concludeert: “Dat worden veel kleine lettertjes…”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven