Grote onrust

De gemeente stapte naar de rechter wegens aanhoudende complottheorieën over een elite die kinderen vermoordt, omdat die tot grote onrust leidden in Bodegraven. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten, wat nabestaanden verdrietig en boos maakt. De gemeente veroordeelde het verstoren van de grafrust. Voor de begraafplaats geldt een noodverordening. De burgemeester krijgt doodsbedreigingen.

 

Ongefundeerde verdachtmakingen

De voorzieningenrechter, die aanvankelijk werd gewraakt door de complotdenkers, moest een afweging maken tussen de vrijheid van meningsuiting en de belangen van de gemeente. Ze oordeelt: 'Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.' De gemeente Bodegraven komt na het weekend met een reactie. Ze wil eerst de tijd nemen om het vonnis grondig te bestuderen.

 

Gevangenisstraf

Een van de complotdenkers, Wouter Raatgever, werd vorige week veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende bedreigende video's. Die zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel.

 

Aangifte

Deze week volgde een aangifte van GGD GHOR Nederland, omdat GGD-medewerkers worden bedreigd door complotdenkers die lid zijn van de Telegram-groep De Bataafse Republiek. In deze groep van het trio Kat, Knevel en Raatgever worden namen van vaccineerders genoemd met de oproep op ze te gaan jagen. (ANP)