Gepubliceerd op donderdag 11 augustus 2022
IT 4018
Rechtbank Amsterdam ||
3 mei 2022
Rechtbank Amsterdam 3 mei 2022, IT 4018; ECLI:NL:RBAMS:2022:4452 (Eisers tegen Microsoft), https://www.itenrecht.nl/artikelen/toegang-tot-volledige-microsoft-omgeving-moet-worden-verzekerd

Toegang tot volledige Microsoft-omgeving moet worden verzekerd

Vzr. Rb. Amsterdam 3 mei 2022, IT 4018; ECLI:NL:RBAMS:2022:4452 (Eisers tegen Microsoft) X N.V maakt gebruik van de diensten van Microsoft. X is op 22 april 2022 failliet verklaard. Eisers zijn als curatoren benoemd. De curatoren sommeerden Microsoft per e-mail van 26 april 2022 om toegang te verschaffen tot de Microsoft-omgeving. De curatoren kregen daarop bericht dat Microsoft B.V. en Microsoft Datacenter Netherlands B.V. niet de juiste vennootschappen zijn om in rechte te betrekken, aangezien zij de diensten niet leverden. De curatoren vorderen in deze zaak onder meer een veroordeling van Microsoft om het noodzakelijke te doen zodat toegang tot de Microsoft-omgeving wordt verzekerd. De rechtbank stelt vast dat curatoren een spoedeisend belang hebben bij toewijzing van hun vorderingen. Zij zijn als curatoren benoemd ter afwikkeling van het faillissement en dienen dus te beschikken over de volledige administratie van X. De voorzieningenrechter veroordeelt Microsoft Ireland Operations Limited (gedaagde 3) om al hetgeen noodzakelijk is te doen, zodat toegang tot de volledige Microsoft-omgeving wordt verzekerd. Daarnaast wordt het Microsoft Ireland Operations Limited door de voorzieningenrechter verboden om de Microsoft-omgeving te vernietigen of de toegankelijkheid ervan teniet te doen.

4.2. Los van beantwoording van de vraag of in dit geval 5 mei 2022 als een fatale datum heeft te gelden (partijen twisten daarover), hebben de curatoren een spoedeisend belang bij toewijzing van hun vorderingen. Bij vonnis van 22 april 2022 zijn zij als curatoren benoemd en met ingang van die datum dienen zij het faillissement van [naam bedrijf] af te wikkelen. Zij dienen dus ook met ingang van die datum te beschikken over de volledige administratie van [naam bedrijf] . Dat de curatoren eerst de bevoegde autoriteiten in Ierland en de Verenigde Staten zouden moeten vragen om een uitzondering te maken op de sanctieregels, zoals door Microsoft voorgesteld, wat onweersproken maanden kan duren, verdraagt zich niet met het belang van het grote aantal schuldeisers van [naam bedrijf] (23.000 particuliere rekeninghouders) om tot een spoedige afwikkeling van het faillissement te komen.

4.3. De curatoren hebben te maken met een grote en machtige Amerikaanse partij die elk risico dat zij mogelijk wereldwijd loopt als gevolg van de sancties, hoe klein ook, koste wat kost wil zien te vermijden en zich daarbij alleen door haar eigen belangen laat leiden. In de aanloop naar dit kort geding heeft (de advocaat van) Microsoft verstoppertje gespeeld door niet kenbaar te maken welke Microsoft-vennootschap moest worden gedagvaard en door nog niets van haar verweer prijs te willen geven. Het verweer dat zij op de mondelinge behandeling van dit kort geding heeft gevoerd treft geen doel. De curatoren dienen in opdracht van de rechtbank en in overeenstemming met de regels van de Faillissementswet, een wettelijke taak uit te voeren. Op grond van artikel 105b Fw dienen zij hierbij te kunnen beschikken over de volledige administratie van [naam bedrijf] , ook over de administratie die zich “in the cloud” bevindt. De curatoren hebben onweersproken aangevoerd dat zij bij de uitvoering van hun wettelijke taak zoveel mogelijk rekening zullen houden met toepasselijke sanctieregimes. Niet aannemelijk is dat zij met oprichting van de Stichting Vereffening en met de gevorderde toegang van die stichting tot de Microsoft-omgeving in strijd handelen met (de geest van of ratio achter) Amerikaanse of Europese sancties. Evenmin is aannemelijk dat Microsoft bij het voldoen aan het gevorderde strafrechtelijke of financiële risico’s van enige betekenis loopt. Het verlenen van toegang tot de Microsoft-omgeving in het kader van een faillissement kan voorshands niet worden aangemerkt als een door de EU Sanctieverordening verboden handeling (het ter beschikking stellen van “economische middelen” die kunnen worden gebruikt om “tegoeden, goederen of diensten te verkrijgen”). Ook ten aanzien van het Amerikaanse sanctieregime geldt dat voorshands niet aannemelijk is dat het verlenen van toegang tot de Microsoft-omgeving in het kader van een faillissement strijd oplevert met de verplichting eigendommen van gesanctioneerde (rechts)personen te blokkeren en/of strijd oplevert met het verbod die eigendommen over te dragen, waarbij het nog de vraag is of gedaagde sub 3 (Microsoft Ireland Operations Limited) al dan niet (indirect) gebonden is aan het Amerikaanse sanctieregime. Mogelijk door Microsoft te lopen risico’s worden verder beperkt doordat zij thans op last van de bevoegde rechter aan het gevorderde moet voldoen.