Bijdrage van Petra de Bruin

Profiel weergeven voor Petra de Bruin

senior-rechter A/senior-judge A (handel, kort geding en beslag) rechtbank Rotterdam

TIEN GEBODEN VOOR ADVOCATEN, DEEL 2 Afgelopen vrijdag beëdigde een van mijn collega's nog eens 13 advocaten en morgen begint de opleiding voor de nieuwe lichting advocaten. Tijd voor deel 2. De disclaimer geldt nog steeds: het hiernavolgende is chauvinistisch, ironisch, pedagogisch, soms moraliserend, dient tot overdracht van kennis en is ook bedoeld als stof tot nadenken. Het vijfde gebod: Gij zult niet doden. Gij zult de rechtbank, of uw secretaresse, niet de schuld geven van uw eigen fouten of onwetendheid Twee voorbeelden: een advocaat gaat vlak voor de zitting tekeer over de aanwezigheid van camera’s in de rechtszaal omdat dat niet met hem/haar overlegd zou zijn. Later blijkt dat de cliënt (voor de camera) de media voorafgaand aan de zitting en in de zittingzaal uitgebreid te woord heeft gestaan. Echt gebeurd! En twee: de kortgedingrechter vertelt aan het begin van de zitting alleen te beschikken over een concept-dagvaarding. De advocaat zegt dat zijn/haar secretaresse altijd zorgt dat de stukken bij de rechtbank komen.     Zesde gebod: Gij zult geen onkuisheid doen Gij zult de rechter niet omkopen of proberen om te kopen Al was het maar omdat u de rechter zich niet wil en mag laten omkopen. Er circuleert dus geen tarievenlijst wat u voor welke soort beslissing in welk rechtsgebied zou moeten geven of betalen.   Zevende gebod: Gij zult niet stelen. Gij zult geen teksten stelen. Niet knippen en plakken zonder eerst, of later, nog eens te lezen en na te denken, en u, met de verbazing van een nieuwkomer, af te vragen of wel kan/klopt wat er staat en dat desnoods uit te zoeken. Doet u dat niet dan kan het zijn dat u de verkeerde partij of een verkeerd adres vermeldt of vordert iets te bepalen terwijl u een veroordeling wilt en tot slot, en die is wel heel gênant, vordert een veroordeling uitvoerbaar op de minuut te verklaren. De minuut is al sinds 2002 afgeschaft, maar we komen ‘m nog steeds tegen. En in het kader van hoe heurt het: de griffie is er niet om u te vertellen hoe u iets moet doen, indienen of waar u iets kunt vinden. Het zelf opzoeken en uitzoeken heeft bovendien het effect dat u het onthoudt of beter onthoudt.   Achtste gebod: Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen. Gij zult in het civiele recht de feiten volledig en naar waarheid aanvoeren. Artikel 21 Rv bevat de verplichting die ik zojuist in een gebod goot. Bij schending van die verplichting kan de rechter daaruit de gevolgtrekking maken die hij geraden acht. Waar moet u dan aan denken: een andere bewijslastverdeling, gevolgen voor de proceskostenveroordeling, stellingen buiten beschouwing laten en opheffing van een conservatoir beslag. En dan is er ook nog artikel 245 Rv dat bepaalt dat indien blijkt dat een partij niet bestaat of niet rechtsgeldig in het geding is verschenen, bij voorbeeld vanwege een onbevoegd gegeven opdracht, een veroordeling geschiedt ten laste van de advocaat van de partij of degene die opdracht heeft gegeven tot het voeren van het geding.

Bas Duivenvoorden

Toegevoegd gerechtsdeurwaarder, jurist en tuchtklachtbehandelaar bij GGN

1 j

Toegevoegd gerechtsdeurwaarder meldt zich: Gij zult geen woonplaats (laten) kiezen op een griffie... Zie ik nog regelmatig voorbij komen.... Inmiddels is de procureurstelling gelukkig uit de standaardmodellen verdwenen... Maar dat heeft even geduurd.

Negende gebod: lees voordat je aan het opstellen van een processtuk begint het achtste gebod nog eens na en verdiep je er in door de publicaties van Cindy Seinen en Ruth de Bock over dit thema nog eens te bestuderen.

Nelly Djikounou

Retired but looking for nice remote job.

1 j

De eerste 4 geboden chemist. Kan ik die nog ergens terugvinden?

Martine Lem

Owner, ArbeidsrechtA1LawAdvocatuur

1 j

Marie-José van der Heijden 👀 Gedragscode Rechtspraak (de 11 geboden voor de rechtspraak). Onkreukbaarheid, onder 7: medewerkers van de rechtspraak realiseren zich dat het publiekelijk uiten van privémeningen het vertrouwen in de rechtspraak kunnen schaden.🤷♀️

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u wilt bekijken of add a comment