Bijdrage van Petra de Bruin

Profiel weergeven voor Petra de Bruin

senior-rechter A/senior-judge A (handel, kort geding en beslag) rechtbank Rotterdam

TIEN GEBODEN VOOR ADVOCATEN, DEEL 3 Ik verwijs graag naar deel 1 en 2 en herhaal nog maar eens dat dit komt uit een toespraak bij de beëdiging van advocaten. De disclaimer die bij deel 1 en 2 stond, is nog steeds van toepassing. Verder verwijs ik graag naar de bijdrage van Renaldo Willems die recent tien geboden voor (civiele) rechters publiceerde. Negende gebod: Gij zult geen onkuisheid begeren. Gij zult niet vragen om een bepaalde rechter wel of juist niet op uw zaak te zetten Lieve koekjes worden niet gebakken. En u zult vast wel een situatie gaan meemaken waarin u in diep in uw hart zo’n verzoek zou willen doen (en in de praktijk worden die verzoeken ook wel gedaan), maar het hoort niet.   Tiende en laatste gebod: Gij zult niet onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort. Gij moet niet denken te kunnen bepalen wat er wordt beslist Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen wat er gebeurt en wordt beslist. U heeft het op dat punt niet voor het zeggen maar kan er in de loop van uw carrière als advocaat achter komen dat zelf de knoop doorhakken een diepgeworteld verlangen wordt. Ik kan u op dat punt wel een worst voor de neus hangen: een flink deel van de rechterlijke macht is afkomstig uit de advocatuur. Dus als u dat begeren te beslissen niet kunt nalaten dan moet u maar eens nadenken over de keuze voor het rechterschap (of de staande magistratuur).

Pepijn Eymaal

Advocaat bij VBTM | Procedeert, adviseert, doceert en publiceert

1 j

Kan ik het negende gebod niet via art. 96 Rv omzeilen (met wilsovereenstemming wederpartij, uiteraard)? --> "kantonrechter van hun keuze".

Gerjob Lootens

Manager Informatie & Kennis bij CBF, Toezichthouder Goeddoen

1 j

Lees ook eens het origineel in Exodus 20 of Deuteronomium 6. Ookal verklaarde Nietzsche God dood, dan nog vonden we er eeuwen lang wijsheid in. Welke klinkt door tot vandaag?

Daan Beenders

Partner and Head of Litigation at Van Doorne N.V. | Commercial Disputes | Mass Claims

1 j

Super leuk en leerzaam weer om te lezen Petra de Bruin. En je sluit af met een mooie, en terechte, elevator pitch voor het rechterschap!

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u wilt bekijken of add a comment