Rotterdamse rechter formuleert tien geboden voor advocaten

“Gij zult eerbied voor uw rechter en rechtbank hebben.” Petra de Bruin, rechter te Rotterdam, deelde onlangs haar ‘tien geboden voor advocaten’. Advocaat Renaldo Willems diende haar van repliek en verzon een tienpuntenprogramma voor rechters.

Delen:

Depositphotos_255673462_S-6a80a3d9
beeld: Depositphotos

Vier toespraken heeft De Bruin in haar bureaula liggen, om voor te dragen tijdens beëdigingen van advocaten. Van een daarvan maakte ze haar netwerk onlangs deelgenoot in een drieluik: een vertaling van de Bijbelse tien geboden naar leefregels voor beginnende raadsmannen en -vrouwen. Voor zover het de lezer niet duidelijk is, geldt als disclaimer: “Het hiernavolgende is chauvinistisch, ironisch, pedagogisch, soms moraliserend, dient tot overdracht van kennis en is ook bedoeld als stof tot nadenken.”

Gij zult…

Het eerste gebod, Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen, herformuleert De Bruin als volgt: “Gij zult uw eigen rechtbank boven alles beminnen.” Kies indien mogelijk voor de rechtbank Rotterdam, omdat men daar (naar eigen zeggen) zorgvuldig, begrijpelijk en toegankelijk recht doet.

Gebod twee – Gij zult de naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken – luidt op de tafelen van De Bruin: “Gij zult letten op uw taalgebruik”. Een tweeledige regel. Het is bij de Rotterdamse rechtbank mogelijk in het Engels te procederen, én het is belangrijk de rechter respectvol toe te spreken (zeg nooit “u moet”).

Wees gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt betekent voor advocaten “Gij zult rechters niet of zo min mogelijk op zondagen laten werken”. Op zondag werken is vaak onvermijdelijk, ook voor de rechter, wanneer er op maandag een spoedvonnis moet liggen. De Bruin: “Maar voor een scheepsbeslag dat u op donderdag al ziet aankomen moet u de piketrechter eigenlijk niet op zondag lastigvallen.”

IV t/m X

En zo gaat de lijst verder. Een advocaat dient eerbied te hebben voor de rechter, niet de rechtbank of secretaresse de schuld te geven van zelfgemaakte fouten, zal geen poging tot omkoping doen, niet klakkeloos knippen en plakken in teksten (Gij zult niet stelen), noch vragen om behandeling door een bepaalde rechter (“lieverkoekjes worden niet gebakken”), maar natuurlijk wél de feiten volledig en naar waarheid aanvoeren.

Het tiende en laatste gebod, origineel luidend Gij zult niet onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort, hertaalt De Bruin tot slot als volgt: “Gij moet niet denken te kunnen bepalen wat er wordt beslist.” De beslissing is uiteindelijk aan de rechter. Maar, zo voegt zij gratis als loopbaanadvies toe: als advocaat kun je er in de loop van je carrière achter komen “dat zelf de knoop doorhakken een diepgeworteld verlangen wordt. Ik kan u op dat punt wel een worst voor de neus hangen: een flink deel van de rechterlijke macht is afkomstig uit de advocatuur.”

Touché

De Bruins ongevraagde advies bleef niet onbeantwoord. Advocaat Renaldo Willems wist ook nog wel een tiental geboden voor de rechtspraak te verzinnen. Een greep daaruit: “Gij zult meer van kleur zijn” (slechts 2% van de rechters heeft een niet-westerse migratieachtergrond), “Gij zult niet te veel zeuren over lange processtukken”, “Gij zult moderner worden” (de fax werd pas begin dit jaar afgeschaft), en “Gij zult niet te duur zijn” (verhoog de griffierechten nou niet). Willems’ laatste gebod is wellicht niet geschikt voor algemene toepassing: “Gij zult mijn cliënten altijd in het gelijk stellen, al dan niet in tweede instantie of in cassatie (ook een rechter kan zich vergissen).”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven