Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het algemeen belang bij de onthulling van de informatie zwaarder weegt dan de neveneffecten die daaruit voortvloeien en overweegt dat er geen noodzaak is om een definitie van het begrip ‘klokkenluider’ vast te stellen.

Antoine Deltour en Raphaël Halet, voormalig werknemers van PricewaterhouseCoopers (PwC) Luxemburg, ontdekken dat Pwc zich schuldig maakt aan systematische belastingontduiking. Zij onthullen daarop geheime fiscale afspraken tussen de Luxemburgse autoriteiten en multinationals. Uit de LuxLeaks-rapporten die zij onthullen, wordt duidelijk dat honderden bedrijven, met Pwc als adviseur, geheime belastingdeals sluiten met de Luxemburgse overheid. De twee klokkenluiders worden strafrechtelijk vervolgd wegens diefstal van geheime documenten en het schenden van een geheimhoudingsverklaring. Deltour wordt veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van € 1500 euro. Halet wordt veroordeeld tot 9 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van € 1000. Halet brengt zijn zaak aan bij het EHRM.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het algemeen belang bij de onthulling van de informatie zwaarder weegt dan de neveneffecten die daaruit voortvloeien. Het EHRM acht onder andere van belang dat is voldaan aan enkele voorwaarden die gelden voor de bescherming die wordt gegeven aan klokkenluiders. Zo wijst het EHRM op het publiek belang van de onthulling, de authenticiteit van de onthulde documenten en het goede vertrouwen van de klokkenluider. Het EHRM wijst het verzoek van Halet af om een definitie van het begrip ‘klokkenluider’ op te stellen. Het EHRM merkt op dat er tot op heden nog geen eensluidende juridische definitie is vastgesteld van dat begrip en dat er geen noodzaak is om een abstracte en algemene definitie van het begrip op te stellen. Daarnaast stelt het EHRM nog vast dat geen rekening is gehouden met het verlammende effect van de opgelegde straf op het recht op vrijheid van meningsuiting en persvrijheid van klokkenluiders en dat de straf dus disproportioneel is. Het EHRM kent tenslotte een ISV van € 15.000 toe aan Halet en een tegemoetkoming in de kosten van € 40.000.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 10

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Editie: 17 maart

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

50

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen