Elsevier.nl

dinsdag 20 februari 2007

Geef waardering

  • Op dit moment 5 van de 5 sterren.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tags

Nederland

Hoge Raad: Vrijspraak Samir A. onjuist

dinsdag 20 februari 2007 14:28

De Hoge Raad verwerpt het vonnis 'vrijspraak' van het gerechtshof in Den Haag in het terreurproces tegen Samir Azzouz. De Hoge Raad oordeelt vandaag dat de zaak opnieuw moet worden bekeken door het gerechtshof in Amsterdam.

Samir Azzouz mogelijk langer vast
Samir Azzouz mogelijk langer vast

Voor de goede orde: Samir Azzouz is al veroordeeld. Begin december vorig jaar kreeg hij acht jaar gevangenisstraf opgelegd voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Maar in november 2005 werd hij in een andere zaak in hoger beroep vrijgesproken. Samir Azzouz werd vervolgd voor het beramen van aanslagen op de Tweede Kamer, Schiphol, het kantoor van de inlichtingendienst AIVD en kerncentrale Borssele.

Plattegronden
Hoewel hij plattegronden van die gebouwen en andere voor terroristen nuttige voorwerpen in huis had gehaald als een geluiddemper, een kogelwerend vest, een nachtkijker, een portofoon, wapens, kunstmest en chemicaliën, oordeelde de rechter dat die voorbereidingen zo 'pril' en 'onhandig' waren dat er 'binnen afzienbare termijn geen reële dreiging' van uitging.

Dat is volgens de Hoge Raad onjuist. Het gaat er niet om of die voorwerpen zelf gevaarlijk zijn, maar om de vraag wat de verdachte met die spullen van plan was. Of 'de voorwerpen, afzonderlijk dan wel gezamenlijk, naar hun uiterlijke verschijningsvorm dienstig konden zijn voor het misdadige doel dat A. met het gebruik van die voorwerpen voor ogen had,' staat in het vonnis.

Advertentie

Elsevier Speciale Editie Nationale Parken
Beste Scholen 2007
Kennismaken met Elsevier voor 13 euro?